Linkovi

Obama: Odlučno ćemo prionuti rješavanju ekonomske krize


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama obratio se Amerikancima po prvi put od predsjedničkih izbora, nakon što se jučer Chicagu susreo s financijskim savjetnicima u kako bi razmotrili ekonomsku krizu u zemlji.

On je upozorio na jučer objavljeni podatak da je u prošlom mjesecu u Sjedinjenim Državama ostalo bez posla još 240 tisuća ljudi, čime se ukupni broj neuposlenih u zemlji – kako je rekao – popeo na deset milijuna. Sadašnja je ekonomska situacija `najveći ekonomski izazov naše generacije`, rekao je novoizabrani američki predsjednik. Gospodin Obama je pružio uvjeravanja da će istog trenutka kad preuzme predsjedničku dužnost izravno i odlučno uhvatiti u koštac s ekonomskim problemima.

Inače, ekonomska ekipa novoizabranog američkog predsjednika uključuje bivše i sadašnje vladine dužnosnike i neke od najugledniji rukovoditelja američkih kompanija, kao što je legendarni investitor Warren Buffet. Na današnjem sastanku u Chicagu su bili i bivši ministar financija Lawrence Summers i jedan od bivših direktora Središnje banke Paul Volcker. Njih obojicu se spominjalo kao moguće kandidate za novog ministra financija. Očekuje se da će novoizabrani predsjednik uskoro objaviti koga je odabrao za taj položaj. Dan prije Barack Obama objavio da će šef njegovog osoblja biti kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel, koji je služio i u administraciji predsjednika Clintona. Opisao je Emanuela kao "dobrog prijatelja" koji zna kako se stvari obavljaju.

Međutim, republikanski čelnik Zastupničkog doma John Boehner izjavio je kako je ovaj agresivni demokrat "ironičan izbor" za predsjednika koji je obećavao da će politiku učiniti civiliziranijom. Barack Obama položit će prisegu 20. siječnja kao 44. američki predsjednik na svečanosti koja će privući milijune ljudi u glavni američki grad. Najbolji washingtonski hoteli rezervirani su za taj tjedan, a sa svih strana slijevaju se zahtjevi za jednom od 250 tisuća ulaznica koliko će ih biti na raspolaganju za svečanost polaganja prisege.

Kongresni odbor koji nadgleda tu svečanost kaže da će tema ove inauguracije biti komemoracija 16. predsjednika Abrahama Lincolna čija se dvjestota godišnjica rođenja slavi sljedeće godine. Senator Obama položit će prisegu ispred zgrade Capitola, kako je predviđeno američkim Ustavom. Dotadašnji predsjednik George Bush i supruga Laura napustit će svečanost helikopterom, kako je to učinio svaki predsjednik nakon 1977. godine. Poslije toga će se održati parada od zgrade Capitola do Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG