Linkovi

Obama i dalje u prednosti pred McCainom


Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama i dalje ima prednost pred republikancem Johnom McCainom dok dvojica kandidata održavaju posljednje izborne skupove u saveznim državama presudnima za konačnu izbornu pobjedu. Senator Obama danas će govoriti pristašama u Nevadi, Coloradu i Missouriju. Te tri države u dva su posljednja izborna ciklusa pripale republikancima no Barack Obama je, prema anketama, ostvario značajan napredak. Obama ima solidnu prednost u Nevadi i Coloradu, a u Missouriju dva su kandidata statistički poravnata.

Senator McCain, pak, posjećuje Pennsylvaniju i Virginiju u kojima zaostaje za Obamom. McCain obećava biračima da će zadržati niske poreze, stvoriti nova radna mjesta i ojačati ekonomiju. Ankete ukazuju da su financijske poteškoće pridonijele povećanju prednosti Baracka Obame jer birači vjeruju da će se demokratski predsjednički kandidat bolje nositi s ekonomskim poteškoćama.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je da ne zna je živi li njegova teta – koja je emigirala iz Kenije – ilegalno u Sjedinjenim Državama. Izvještajna agencija Associated Press danas je javila da je imigracijski sudac odbacio zahtjev Obamine tete, Zeituni Onyango, za dobivanje političkog azila. Obamina teta, kako se javlja, živi u zgradi državne pomoći u Bostonu u Massachusettsu premda joj je sud prije četiri godine naložio da napusti Sjedinjene Države. Kampanja Baracka Obame objavila je da ne zna status Obamine tete da će vratiti 260 dolara koje je ona donirala njegovoj kampanji. Onyango je polusestra Obaminog oca.

Američki predsjednik George Bush poziva sve Amerikance da izađu na izbore u utorak. U svojoj redovitoj tjednoj radio poruci naciji predsjednik Bush je rekao da američki izbori služe kao model posebno mladim demokracijama poput Gruzije, Ukrajine, Afganistana i Iraka. Predsjednik je dodao da su Amerikanci pokazali u protekla dva stoljeća kako slobodni ljudi mogu birati svoje vlastite čelnike. Predsjednik Bush kazao je da je zemlja procvjetala zbog svoje predanosti da vjeruje mudrosti građana.

XS
SM
MD
LG