Linkovi

U američkoj arapskoj zajednici Barack Obama popularniji od Johna McCaina


Amerikance arapskog podrijetla brinu slični problemi kao i ostale Amerikance – ekonomska kriza, mogućnost gubitka posla i rat u Iraku. Žele bolju zdravstvenu zaštitu i bolje škole. Međutim, kažu da ih izrazito smeta kako su se u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji zlorabili izrazi kao što su 'Arap' i 'musliman'.

U Sjedinjenim Država živi više od tri milijuna ljudi arapskog podrijetla. Većina su ih kršćani, dok je tek četvrtina islamske vjere. Najveće arapske zajednice su u Michiganu, na Floridi, u Ohiou, Pennsylvaniji i Virginiji – sve vrlo važnim saveznim državama za pobjedu na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Direktor Arapsko-američkog instituta u Washingtonu, Jim Zogby, kaže da Amerikance arapskog podrijetla brinu iste stvari kao i ostale Amerikance:

"Nas zanimaju pitanja koja zanimaju cijelu zemlju. Prema jednoj našoj anketi, oko 80 posto Amerikanaca arapskog podrijetla smatra da je najvažnije pitanje ovih izbora ekonomija."

Nakon nje, slijede rat u Iraku, zdravstvo, cijena benzina, nacionalna sigurnost, školstvo i porezi. To se moglo vidjeti i na jednom nedavnom političkom skupu u Brooklynu, gdje su se okupili predstavnici tamošnje arapske zajednice.

"Mene zanima kada će biti uvedeno zdravstveno osiguranje za sve ljude u Sjedinjenim Državama. Što će biti s našom djecom. Sin mi je veteran, upravo se vratio iz Iraka. Nitko mu se nije zahvalio na službi, nitko mu nije dao nikakve povlastice kao bivšem vojniku, nitko mu nije ponudio posao…"

Gotovo polovica Amerikanaca arapskog podrijetla registrirani su pristaše Demokratske stranke. Prema anketama, demokrat Barack Obama je u arapskoj zajednici popularniji od republikanca Johna McCaina. To je bilo očito i na nedavnom političkom skupu u Brooklynu, gdje su bili i predstavnici izbornih stožera obojice predsjedničkih kandidata.

"Ja sam republikanac, ali ću ove godine glasati za Obamu. On ima slične vrijednosti kao i ja, bilo da je riječ o unutrašnjoj ili vanjskoj politici" – rekao je jedan od oko 200 okupljenih.

Mnoge od njih zasmetalo je kako se u ovogodišnjoj izbornoj kampanji koristio izraz 'Arap' ili 'Musliman'. Naime, Internetom kolaju glasine da je Barack Obama musliman te da je navodno povezan s teroristima. Na jednoj političkom skupu republikanaca jedna je žena pred Johnom McCainom izrazila zabrinutost zbog toga što je 'Barack Obama Arap'. Republikanski predsjednički kandidat John McCain odgovorio joj je – 'to nije točno, Barack Obama je pristojan, obiteljski čovjek. 'Mnogi Amerikanci arapskog podrijetla i islamske vjere morali su se nakon toga upitati – a zar mi nismo? Tek je nedavno jedan prominentni političar postavio najrelevantnije pitanje –ima li nešto loše u činjenici da je u Americi netko islamske vjere? Evo kako su sve ovo nedavno prokomentirali Arapi iz Brooklyna:

"Bilo je to vrlo impresivno od Colina Powella, pogotovo zato što je on republikanac. Powell je rekao glasno ono što mnogi Amerikanci arapskog podrijetla misle – ima li nešto loše u tome da je netko islamske vjere? Na žalost, ostali su se u ovoj kampanji ponašali kao da je u redu da se diskriminira protiv muslimana. To nije dostojno Amerike," rekla je jedna gospođa na skupu.

Naši sugovornici kažu da oni nisu ništa manje Amerikanci od ostalih građana Sjedinjenih Država. Zbog toga se i raduju prilici da na nadolazećim izborima kažu što misle.

XS
SM
MD
LG