Linkovi

Web stranica tjedna: podaci o 150 tisuća zaštićenih područja prirode u svijetu


Odredište nam je zbirka informacija o oko 150 tisuća mjesta u svijetu koja su na neki način zaštićena od sječe drveća, vađenja ruda, lova ili urbanog razvoja. To su nacionalni parkovi - poput Grand Canyona ili Serengetija -, to su i područja označena kao Svjetsko nasljeđe, zatim rezervati prirode ... sva ona područja u kojima je cilj očuvati prirodu. Kod nekih, cilj je što više ograničiti ulazak ljudi, kod drugih turisti su glavni izvor zarade.

Charles Besancon je dužnosnik pri Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, agenciji koja sastavlja Svjetsku datoteku o zaštićenim područjima na internetskoj adresi wdpa.org. Svjetska organizacija je počela prikupljati takve podatke prije 26 godina, ali je web stranica posvećena tom pitanju pokrenuta prije samo nekoliko tjedana. To znači da je za sada prerano da se ustvrdi tko su korisnici tih podataka i za što ih upotrebljavaju.

No, Besancon ima neke ideje o glavnini korisnika: "Očekujemo da će nas posjetiti velik broj laika-entuzijasta zaštite okoliša. Znamo da će naše podatke redovito koristiti i velik broj ljudi koji rade na polju zaštite okoliša; oni su već jedva čekali da se pojavimo na webu. A, što se znanstvenika tiče, i oni bi mogli izvesti izvjesne analize i doći do nekih zaključaka na osnovi naših podataka o, recimo, zaštiti biološke raznolikosti."

Baza podataka koja je osnova web stranice World Database on Protected Areas sastoji se mahom od brojaka i tekstovnih informacija, ključnih za znanstvenike i druge specijaliste. No, Besancon kaže da relativno suh sadržaj baze podataka postaje znatno dinamičniji kada se uklopi s drugim podacima.

"Ti podaci postaju mnogo stvarniji i zanimljiviji kada ih se ukomponira sa, recimo, satelitskim prikazima ili zračnim fotografijama. Na primjer, možete pročitati podatke o Mount Rainieru, u saveznoj državi Washington, i vizulno 'letjeti' iznad i oko te planine," kaže Besancon.

Dakle, ako vas zanimaju nacionalni parkovi, rezervati prirode i druga zaštićena područja diljem svijeta posjetite novu web stranicu Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, na adresi wdpa.org.

XS
SM
MD
LG