Linkovi

Republikanci više ne mogu automatski računati na Virginiju


Od 1964. godine većina birača u američkoj saveznoj državi Virginiji uvijek je glasovala za republikanskog predsjedničkog kandidata. No ove godine moglo bi se dogoditi da u Virginiji pobjedi demokratski predsjednički kandidat. Brian Padden razgovarao je sa studentima, glasačima južnoameričkog podrijetla te vojnim veteranima iz Virginije, predstavnicima grupa koje bi u ovoj saveznoj državi mogle utjecati na konačni rezultat izbora 4. studenoga.

Tijekom vjerskog obreda na kršćansko-konzervativnom sveučilištu Liberty u ruralnoj Virginiji studenti pjevaju, mole se te razgovaraju o planovima za izlazak na izbore. Više od deset tisuća studenata tog sveučilišta upisano je u biračke spiskove u Virginiji, a većina se nada da će njihovi glasovi pridonijeti očuvanju te savezne države kao konzervativnog i republikanskog uporišta.

Studenti Sara Blanzy i Matthew Mallick kažu da je čvrsto protivljenje Johna McCaina pobačaju presudno za njihov izbor. Glasat će za republikanskog predsjedničkog kandidata. "Više od svega na moj glas 4. studenog utječe pitanje pobačaja. U proteklih 35 godina ubili smo 48 milijuna beba" - kaže Mathew Mallick.

Na donatorskom skupu za demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obamu u Richmondu do izražaja dolazi sve jači utjecaj raznolikije urbane populacije. Aida Pacheco radi za jednu lokalnu hispaničku organizaciju. Prema njenim riječima, anti-imigracijska stajališta Republikanske stranke naljutila su mnoge birače iz te zajednice. "Brojni naši prijatelji su imigranti koji ovdje žive godinama i naporno rade što znatno pridonosi ekonomiji" - kaže Aida Pacheco.

U 'normalnoj' izbornoj godini pitanja pobačaja i useljavanja bila bi izuzetno važna pitanja. No profesor Larry Sabato iz Centra za politiku Sveučilišta Virginije kaže da ovo nije uobičajena izborna godina: "Vjerujem da je ekonomija najvažnije pitanje za svakog Amerikanca. Svi su na to fokusirani. Dakle, ekonomija je najvažnije pitanje izbora, a onda dolazi drugo poput imigracije, rata u Iraku i zdravstvene skrbi."

Larry Sabato dodaje da u jednom dijelu Virginije rat u Iraku ipak može biti najvažnije pitanje. Radi se o obalnom području ove savezne države gdje se nalaze neke od najvećih vojnih baza u Sjedinjenim Državama. Virginija, uz to, ima velik broj vojnih veterana - veterani čine oko 17 posto od više od sedam milijuna stanovnika. Jedan od njih je Greg Raynolds, koji kaže: "Ekonomija je vrlo važno pitanje, no važno je da kandidat podržava naše vojnike, kako bismo pobijedili, a ne samo podvukli rep i otišli."

No veteran Lyle Predmore ističe da ima vojnih veterana koji ne podržavaju republikance ili trenutnu vojnu strategiju: "Naravno da vojno osoblje brine Irak i Afganistan. I ja sam zabrinut zbog naše misije u Iraku, koju nismo trebali ni imati. Sad moramo vidjeti kako otići iz te zemlje."

S tijesnom izbornom utrkom Barack Obama i John McCain troše dosta vremena i novca na kampanju u Virginiji. Bez obzira tko će u njoj pobijediti, profesor Larry Sabato ističe da republikanci više ne mogu automatski računati na pobjedu u Virginiji.

XS
SM
MD
LG