Linkovi

Stanje u Bosni i Hercegovini - glavna tema sastanka Richarda Holbrookea i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića


"Izrazio sam veliku zabrinutost zbog stanja u Bosni i Hercegovini," izjavio je danas bivši američki pomoćnik državnog tajnika u Clintonovoj administraciji, Richard Holbrooke, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Zagrebu.

Iako je najavljeno da je tema njihovog susreta stanje u regiji, sudeći prema Holbrookeovoj izjavi, Bosna i Hercegovina bila je dominantna tema njegovih razgovora s Mesićem. "Bosna je uvijek bila element nestabilnosti u regiji," kazao je Holbrooke, "a – s obzirom da određeni broj njezinih građana ima i hrvatsko državljanstvo, onda i Hrvatska mora igrati važnu ulogu u promicanju stabilnosti u toj zemlji," kazao je.

"Hrvatska," ustvrdio je Holbrooke, "ne smije ignorirati Bosnu i Hercegovinu," te dodao kako međunarodna zajednica, zbog drugih prioriteta – poput Iraka, Afganistana ili Irana – ne obraća dovoljno pažnje Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, u intervjuu kojeg je jučer dao Hrvatskoj televiziji, Holbrooke je odluku o povlačenju NATO snaga iz Bosne i Hercegovine ocijenio 'pogreškom Busheve administracije' te se založio za jačanje, a ne ukidanje, ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
U priopćenju odaslanom iz Mesićeva ureda o današnjem sastanku, stoji da se Holbrooke u potpunosti složio s analizom hrvatskog predsjednika da je očuvanje Bosne i Hercegovine ključno za stabilnost i mir u regiji. U priopćenju se ističe da je Mesić naglasio da je od velike važnosti kakve poruke prema Bosni i Hercegovini šalju službeni Zagreb i Beograd.

Holbrooke je čestitao Mesiću što je Hrvatska priznala neovisnost Kosova i na tome što će Hrvatska iduće godine postati punopravnom članicom NATO saveza. Izrazio je nadu da će najdulje za dvije ili tri godine postati članicom Europske unije.

XS
SM
MD
LG