Linkovi

Richard Holbrooke: 'Destabilizacija Bosne i Hercegovine nije dobra za Hrvatsku'


Bivši pomoćnik državnog tajnika SAD-a iz Clintonove administracije Richard Holbrooke doputovao je jučer u Zagreb. Sinoć je dao intervju Hrvatskoj televiziji koji će u cijelosti biti emitiran danas, no jučer su objavljeni glavni naglasci tog intervjua.

Spekulacije prema kojima bi se Holbrooke u slučaju izborne pobjede demokratskog kandidata Baracka Obame mogao vratiti na visoku poziciju u američkoj vladi, Holbrooke nije želio komentirati, ali je komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini s obzirom da je posredovao u potpisivanju Daytonskog sporazuma kojim je prekinut ratni sukob u toj državi.

Na novinarsko pitanje postaje li Bosna i Hercegovina ponovo bure baruta, Holbrooke je kazao da su Sjedinjene Države, odnosno Bushova administracija, pogriješile kad su povukle snage NATO saveza iz Bosne i Hercegovine. To se, tvrdi Holbrooke, nije smjelo dogoditi. Još veća pogreška bi bila, smatra on, zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini što, uz ostale, priželjkuje i Rusija.

Konstatirao je kako dvije snažne političke figure u Bosni i Hercegovini, čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić, imaju „otrovan odnos“. Destabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini, tvrdi Holbrooke, nije dobro za Hrvatsku s obzirom da Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima dugačku granicu i da, i u Hrvatskoj i u BiH, živi znatan broj ljudi s dvostrukim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim, državljanstvom.

Ako nakon predstojećih američkih izbora uđete u američku vladu hoće li se mijenjati američka politika prema Bosni i Hercegovini, bilo je jedno od pitanja u intervjuu. Neprimjereno je da govorim o povratku u vladu, ali Ured visokog povjerenika Miroslava Lajčaka u Bosni i Hercegovini treba ojačati a ne slabiti, ustvrdio je Holbrooke.

Danas prijepodne bivšeg američkog pomoćnika državnog tajnika primit će predsjednik Stjepan Mesić.

XS
SM
MD
LG