Linkovi

Van Orden: "Želimo pomoći, a ne opstruirati Hrvatsku"


Geoffrey Van Orden i njegov kolega iz Europskog parlamenta Roger Helmer nedavno su uputili pismo Povjereniku za proširenje Europske unije Olli Rehnu u kojem su mu skrenuli pozornost na „raširenu i ozbiljnu bojazan zbog propusta hrvatskih vlasti da se učinkovito nose s organiziranim kriminalom i korupcijom“. Van Orden kaže da od hrvatskih vlasti do sada nije vidio političku volju i odlučnost da se uhvati u koštac s tim problemima.

"Za sada to nisam vidio. Nadam se da imaju volju i odlučnost da nadiđu ove probleme. I prije smo vidjeli da se donose zakoni, legalni okviri, strategije, ali ono što trebamo vidjeti jesu rezultati na terenu."

Van Orden i Roger Helmer žele da Europska komisija uspostavi neovisno međunarodno tijelo u koje bi bili imenovani stručnjaci za reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije iz zemalja Europske unije, ali i Hrvatske.

"Ako ova pitanja prepustimo hrvatskim vlastima, da nam kažu: mi nešto činimo, donosimo nove zakone i propise, nećemo imati stvarne dokaze da se ostvaruje napredak u područjima koja izazivaju zabrinutost. Vjerujem da je jedini način da se osigura napredak postojanje nekakvog neovisnog povjerenstva. Želimo biti od pomoći Hrvatskoj, a ne je opstruirati."

Tijekom priprema Bugarske za članstvo u Europskoj uniji Geoffrey Van Orden je bio posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za tu zemlju. Kako kaže, upravo bugarski slučaj ne ostvarivanja napretka u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i kriminala, čak i nakon ulaska u Uniju, alarmira kad je u pitanju Hrvatska. „Želimo osigurati da su svi ti problemi u Hrvatskoj riješeni prije negoli Hrvatska postane članica Europske unije“, tvrdi Geoffrey Van Orden. Na pitanje mogu li hrvatski problemi o kojima govori usporiti hrvatsko članstvo u Uniji Van Orden je izbjegao konkretan odgovor.

"Ukoliko smo išta naučili iz prošlosti onda je sigurno da ovakvi problemi nisu prihvatljivi. Na primjer, postoje problemi i oko pitanja sredstava Europske unije za Hrvatsku i njihove raspodjele. Ovdje govorimo o puno novca i nepravedno je prema našim vlastitim- poreznim obveznicima, koji na kraju krajeva daju svoj novac, ako se taj novac ne troši na ono čemu je namijenjen ili se na bilo koji način neprilično koristi.“

Van Orden dodaje kako još nije dobio odgovor Ollie Rehna na pismo upućeno 22. listopada, ali se nada da će Europska komisija primijeniti nove mjere koje će odgovoriti na primjedbe njega osobno, ali i drugih članova Europskog parlamenta kad je u pitanju Hrvatska.

XS
SM
MD
LG