Linkovi

Do toplijeg prijateljstva toplim napitkom


Koji je najbolji način za sklapanje prijateljstva? Sa šalicom tople kave ili čaja u ruci!

Psiholog Lawrence Williams je želio istražiti odnos između fizičke topline i topline karaktera. Sa svojim kolegama je izveo istraživanje koje se sastojalo od toga da su ispitanicima prije davanja anketnih pitanja, vrlo lukavo ponudili da drže šalicu s vrućom ili ledenom kavom.

"Nakon ulaska u zgradu, svakog je ispitanika dočekala jedna od naših asistentica i za vrijeme puta liftom iz prizemlja do laboratorija na katu, ona bi ispitanika zamolila da pridrži njenu šalicu s kavom da bi ona tobože presložila papire koje je držala u ruci. U jednom broju slučajeva, piće u šalici je bilo hladno, a u drugom broju bilo je vruće. Nakon nekog vremena, uzela je od njih šalicu i uvela ih u laboratorij," kaže Williams.

Tamo su ispitanici dobili za ispuniti upitnik o karakteru izmišljenog stranca koji im je fizički opisan samo u kratkim crtama bez ikakvih socijalnih ili psiholoških karakteristika. Rezultati su ih iznenadili…

"Pokazalo se da su ispitanici koji su držali vruću šalicu kave, opisali tog izmišljenog stranca kao toplu osobu. Oni koji su držali šalicu hladne kave opisali su ga kao manje prijatnu osobu," kaže Williams.

Dr. Williams pojašnjava kako se u mnogim kulturama i na mnogim jezicima druželjubive osobe često opisuje kao tople. Postoji za ovo i fiziološko objašnjenje. Naime, snimke aktivnosti velikog mozga pokazale su kako se isti centri aktiviraju kad je osoba izložena toplini i kad je socijalno aktivna. Pouka priče? Da bi si povećali šanse za pozitivne odnose u novim prijateljstvima, ne škodi ih započeti uz šalicu vruće kave.

Rad je objavljen u prestižnom stručnom časopisu Science.

XS
SM
MD
LG