Linkovi

Industrijski indeks Dow Jones povratio 11 posto ukupne vrijednosti


Dionice su na newyorškoj burzi jučer zabilježile izraziti porast vrijednosti – indeks Dow Jones završio je radni dan za 889 bodova više nego na početku poslovanja – što je 11 posto njegove ukupne vrijednosti. Barry Wood je prikupio komentare u vezi s jučerašnjim dobrim vijestima za svjetska financijska tržišta.

Iznenadni rast vrijednosti dionica dogodio se u posljednjim satima poslovanja. Pokazatelji Standard and Poor 500 i Nasdaq koji – u usporedbi s Dow Jonesom - održavaju prosječnu vrijednost dionica većeg broja korporacija, također su bilježili brz rast. Dionicama se oporavljala vrijednost s najniže razine u posljednje 23 godine. Investitori su, kako se čini, zaključili da su dionice i druge vrijednosnice podcijenjene.

Steven Leuthold, broker iz Tuscona u Arizoni, kaže: "Ne znam. Kao da je dotaknuto dno. Dionice se na tržištu zaista mogu kupiti za razmjerno mali novac. Jeftino je. Mislim da se situacija s likvidnošću banaka i drugih financijskih ustanova polako, postupno popravlja"

Financijska su tržišta u posljednjih šest tjedana bila izrazito nestabilna. Izgubljena vrijednost dionica na burzama diljem svijeta procjenjuje se na oko 12 trilijuna dolara. Jučerašnji je rast prvo počeo u Aziji – dionice su u Hong Kongu zabilježile rast od 14 posto, najviši u posljednjih 11 godina, u Njemačkoj 11 posto a u Brazilu 13.

U Americi je vrijednost dionica rasla bez obzira na jučerašnju vijest da su potrošači vrlo pesimistični kada je u pitanju ekonomija Sjedinjenih Država. Štede i strahuju da bi mogli izgubiti posao. Također ih brine smanjenje vrijednosti njihovih kuća kao i dionica.

Profesor sveučilišta Columbia Rick Mishkin – koji je donedavno bio jedan od guvernera američke Središnje banke – kaže da će se prvo trebati normalizirati kreditno tržište. Tek nakon toga, očekuje se i obnova gospodarskog rasta. "Ako se kreditno tržište stabilizira i ponovno profunkcionira, ekonomija će se oporaviti. I prije je padala cijena dionica, nekad i zamjetno, a ekonomija je jedva to registrirala. Ako kreditno tržište ostane blokirano, onda zaista imamo pravi problem" – kaže Rick Mishkin.

Ta 'zamrznutost' kredita u Americi traje već nekoliko mjeseci.

Inače, kada je riječ o cijeni nafte, ona je jučer opet pala, za 50 centi, na manje od 63 dolara za barel.

Dolar je porastao za 5 posto u odnosu na jen, a euro i dalje pada prema dolaru, pa se u New Yorku mijenja za 1 dolar i 26 centi.

XS
SM
MD
LG