Linkovi

Završen dvodnevni posjet Luke Bebića Crnoj Gori


Predsjednik Hrvatskog sabora završio je danas dvodnevni posjet Crnoj Gori. On se u Podgorici sastao s premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom crnogorske Skupštine Rankom Krivokapićem i ministrom vanjskih poslova
Milanom Roćenom. Bebić se danas u Kotoru sastao s predstavnicima hrvatske manjine.

U obraćanju Luke Bebića novinarima u Kotoru nije se moglo izbjeći pitanje o atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Bebić je odgovorio da "ne zna koliko se može tvrditi da ubojstva u Zagrebu imaju veze s međunarodnim kriminalom. Naši istražni organi ne isključuju takvu mogućnost. Ako se tako procijeni, surađivat ćemo sa svim susjednim zemljama", rekao je Bebić.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić je još jučer na sastanku s Bebićem poručio da će Crna Gora u potpunosti surađivati, koliko to Hrvatska bude imala interesa, na rasvjetljavanju Pukanićeva ubojstva.

Inače, Pukanićev tjednik Nacional svojevremeno je teško optuživao crnogorski državni vrh zbog krijumčarenja cigareta.

U razgovorima s crnogorskim dužnosnicama prevladavale su teme euroatlantskih integracija. Luka Bebić je ocijenio da Crna Gora i Hrvatskaimaju zajedničku evropsku budućnost, jer obje države teže integracijama i dobrosusjedskim odnosima, a u jučerašnjem razgovoru crnogorski premijer Đukanović ga je upoznao s odlukom da Crna Gora podnese do kraja ove godine aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, kao i za članstvo u MAP-u u okviru NATO-a.

Na današnjem sastanku s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, Bebić je rekao da je s kolegom Krivokapićem potvrdio da Crna Gora i Hrvatska žele napraviti zajedničke programe za boljitak stanovnika i nacionalnih manjina u Boki Kotorskoj.

Ranko Krivokapić je potkrijepio Bebićeve riječi izjavom da prožimanje
kultura i očuvanje blaga Kotora kroz suradnju Hrvatske i Crne Gore, kao i sklapanje sporazuma o obrazovanju đaka i studenata dvije države, predstavljaju poruke koje se žele poslati iz Crne Gore.

Uz to, predsjednici parlamenata su istakli velike mogućnosti koje dvije zemlje imaju u ekonomskoj i političkoj suradnji, posebice na njihovom putu u euroatlantske integracije.

XS
SM
MD
LG