Linkovi

Republikanski senator Ted Stevens proglašen krivim za davanje lažnog iskaza


U Washingtonu je završeno suđenje republikanskom senatoru s Aljaske, Tedu Stevensu, koji je bio optužen za davanje lažnog iskaza na imovinskoj kartici koju su svake godine obvezni ispuniti svi članovi Kongresa.

Porota je odlučila da je Stevens kriv po svih sedam točaka optužnice, zbog toga što je zatajio podrijetlo poklona koje je primio od nekih poslovnih ljudi s Aljaske.

Suđenje je trajalo mjesec dana. Za kaznena djela iz optužnice, 84-godišnji Stevens mogao bi dobiti i do 35 godina zatvora, no smjernice savezne vlade za ovakve slučajeve predviđaju znatno manju kaznu, uključujući i uvjetnu kaznu.

Vrijednost primljenih a zatajenih poklona je oko 250 tisuća dolara, a riječ je mahom o renovaciji njegove kuće koju Stevens nije platio, već je bila svojevrsni poklon.

Ted Stevens je inače senator s najdužim stažem u ovom sazivu Kongresa – u Senatu je od 1968. godine. Za novi se mandat natječe i ove godine, što mu zakon dopušta bez obzira na jučerašnju presudu.

Na Senatu Sjedinjenih Država je da odluči treba li Stevens – ukoliko pobijedi na izborima – biti smijenjen s položaja. Za to se treba izjasniti dvije trećine Senata.

Ankete pokazuju da je utrka između Stevensa i demokrata Matta Begicha, gradonačelnika mjesta Anchorage na Aljasci, prilično neizvjesna.

Posljednji put je neki senator bio osuđen za neko kazneno djelo 1981. Tada je to bio demokrat iz New Jerseya Harrison Williams, koji je bio osuđen za primanje mita. Podnio je ostavku prije no što je Senat glasao o njegovoj smjeni s položaja.

XS
SM
MD
LG