Linkovi

Američka Nacionalna zaklada za umjetnost nagradila šest majstora jazza


Svake godine Nacionalna zaklada za umjetnost dodijeljuje nagrade za vrhunska dostignuća u jazz glazbi. Pridruživši se time američkim jazz legendama poput Elle Fitzgerald, Milesa Davisa i Dizzya Gillespiea, dobitnici te nagrade za 2009. godinu su raznolika skupina - od električnog gitariste do belgijskog harmonikaša.

Jazz će 2009. slaviti šest svojih majstora. Dodjela nagrada već je održana u partnerstvu s organizacijom Jazz pri njujorškom Lincoln centru. Pri ruci se tu našao i glazbeni direktor centra, čuveni jazz glazbenik Wynton Marsalis. Marsalis, govoreći o šestero dobitnika te nagrade za 2009. godinu, rekao je da su oni ostavili neizbrisivi trag na krajolik jazz umjetnosti, i podarili svijetu poklon.

"Jazz glazbenici svake večeri po cijelom svijetu zarađuju svoj aplauz, no posebice je važno da slavimo majstore naše glazbe. Na čast je svih Amerikanaca to sto je Nacionalna zaklada za umjetnost prepoznala središnju važnost jazza, nas i našu povijest."

Odabrani među nominacijama publike, dobitnici nagrade za 2009. su interesantna mješavina umjetnika. Bubnjar Jimmy Cobb, saksofonist Lee Konitz, trubač „Snooky“ Young, belgijski harmonikaš „Toots“ Thielemans, gitarist i pjevač George Benson, te tonski inženjer Rudy Van Gelder, svaki će dobiti nagradu u visini od 25 tisuća dolara, te će sudjelovati u priredbama koje organizira Nacionalna zaklada za umjetnost.

Među njima vjerojatno je poznatije ime George Benson, koji je stekao popularnost sa svojim pop i rythm and blues albumima, no njegovi su korijeni u jazzu. On je također i najmlađi među dobitnicama nagrade - sa 65 godina starosti je 14 godina mlađi od sljedećeg najmlađeg – Jimmya Cobba. Benson kaže da je jazzu kao i svakoj umjetničkoj formi, potrebna publika, te je zato posebice zahvalio svojim štovateljima:

"Želim vam reći da ste vi ti koji ste nas doveli tu gdje jesmo, zahvaljujući vašim ušima i vašem prihvaćanju, imali smo platformu na kojoj smo mogli izvoditi naše ideje i našu umjetnost."

Benson je svirao za publiku, dajući im priliku da ga čuju na instrumentu na kojem je kao mladić otpočeo svoju dugu i uspješnu jazz karijeru.

XS
SM
MD
LG