Linkovi

Državno tajništvo i Pentagon odbijaju komentirati incident u Siriji


Sirija optužuje Sjedinjene Države za 'terorističku agresiju' u vojnom napadu u kojemu je – kako tvrdi Damask – ubijeno osam civila. Američko Državno tajništvo i Ministarstvo obrane odbijaju komentirati incident, ali zapadni mediji citiraju neimenovanog američkog dužnosnika koji kaže da su američke snage provele napad protiv 'stranih boraca' unutar granica Sirije.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem izjavio je, u Londonu, da je napad izveden po danu što pokazuje da se nije radilo o greški nego 'čvrstom naumu'. On je upozorio da će, ukoliko dođe do još nekog napada, Sirija braniti svoj teritorij.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack potvrdio je da je Sirija uložila službeni prosvjed zbog incidenta. On je odbio komentirati napad, ali je rekao da prekogranična infiltracija militanata iz Sirije u Irak i dalje ostaje problem.

Sirijska novinska agencija javila je da su tisuće ljudi prisustvovale sahranama žrtava napada. Državni mediji su ranije javili da su među ubijenima jedan bračni par, jedan muškarac i četvorica njegove djece, te još jedan muškarac. Novinar Associated Pressa, koji je nazočio sahrani, izvijestio je da je vidio tijela sedmorice muškaraca, niti jednog u dječjoj dobi.

Sirija kaže da su žrtve bile ubijene kada su u nedjelju američki vojnici došli sa četiri helikoptera i izvršili prepad na jednu civilnu zgradu u izgradnji, u gradiću Abu Kamal, osam kilometara od iračke granice. Državni mediji su javili da su se helikopteri odmah po napadu vratili u Irak.

Glasnogovornik iračke vlade izjavio je da je napad izveden na području koje koriste pobunjenici planirajući napade na tlu Iraka. On je dodao da je Bagdad zatražio od Damaska izručenje članova skupine optužene za ubojstvo 19 iračkih pripadnika snaga sigurnosti u nedavnom napadu. Sirija nije javno odgovorila na njegove navode.

Rusija i Arapska liga osudile su napad.

XS
SM
MD
LG