Linkovi

Stada ovaca sve češće posjećuju pomodni Sun Valley u Idahou


U ovo doba godine farmeri diljem sjeverne hemisfere tjeraju desetke tisuća ovaca s planina u nizinske pašnjake. U američkim državama kroz koje se proteže gorje Rocky Mountains, one ponekad prijeđu i 200 kilometara. No, zemlja koja je nekoć bila slobodan prostor, postepeno se pretvara u stambena naselja, golf igrališta i prometne ulice. U mondenoj dolini Ketchum-Sun u središtu savezne države Idaho američki rančeri na jedan vrlo živopisan način pridobijaju novopridošle stanovnike da s njima dijele zemlju.

Braća Mike i Mark Henslee hodaju uz stado od oko tisuću ovaca. Počeli su u visoravni Stanley u središnjem Idahu, s namjerom da se vijugavim putem spuste 250 kilometara južno, do toplijih pašnjaka uz rijeku Snake. Pritom moraju sve te ovce nekako provući kroz pomodnu dolinu Sun Valley, utočište filmskih zvijezda, političara i milijunaša. Braća Henslee kažu da Bruce Willis i Demi Moore imaju kuću pored koje će proći sutradan, pa onda pored kuće Kennedyjevih, pa Kerryjevih, te mnogih drugih slavnih obitelji.

Stado tjeraju po rubu strmih brda kako bi zaobišli posjede slavnih. No, golf igralište nisu mogli zaobići. “Upravo su pasli na golf igralištu, i – usput ga pognojili,” kaže Mike Henslee. Samo prije nekoliko desetljeća, domaćih ovaca bilo je više nego ljudi u zapadnom dijelu Rocky Mountainsa. No, danas je naravno, puno više ljudi…ne samo ovdje u Sun Valleyju, već i posvuda u regiji. U nekim se slučajevima stoljetna tradicija gonjenja ovaca na američkom Zapadu zamjenjuje skupljim kamionskim prevozom.

Promjene su osjetili i rančeri John i Diane Peavey sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada se u Sun Valleyju izgradila biciklistička staza upravo na mjestima gdje su se slobodno kretala stada ovaca.

"Telefon nam nije prestao zvoniti: ‘Maknite vaše ovce s naše staze. Njihov izmet hvata nam se za koturaljke i kotače bicikala.’ John i ja smo uzdahnuli i upitno se pogledali" - kaže Diane Peavey.

Ona i njen suprug imaju jedan od najstarijih rančeva ovaca u ovom dijelu države Idaho. Stoga su odlučili reagirati akcijom: svoje tradicije odlučili su podijeliti s ljudima koji se ovdje rekreiraju, s vlasnicima kuća za odmor i drugim novopridošlicama. Sada svake jeseni jedna od rančerskih obitelji iz mjesta tjera svoje stado kroz samo središte ovog odmarališta. To se ubrzo pretvorilo u godišnji festival nazvan Povorka ovaca. ‘Ništa od toga nije iscenirano. Ove bi se ovce selile iz planina u pustinju bez obzira na ovaj festival,’ kaže Diane Peavey.

Ovaj trodnevni festival sastoji se od koncerata, pričanja priča, natjecanja ovčarskih pasa, i demonstriranja striženja ovaca. No, vrhunac svega je gledati povorku – kako stara kola, gajdaši i baskijski plesači vode stotine ovaca duž glavnu ulicu.

Jim Phillips, odvjetnik iz Sun Valleyja, bio je posrednik između građevinskih tvrtki i proizvođača vune . On kaže da je zakon na strani rančera dok otmjeni kompleksi novogradnje i kuća poput palača prijete zaustavljanjem migracije ovaca: "Ne možete se samo pojaviti i reći: ‘Hej, mi želimo stazu preko vašeg posjeda.’ Umjesto toga, trebali bi reći: ‘Mi već dugo imamo ovu stazu. Ona se koristi toliko dugo koliko svatko od nas pamti, zar ne?’ Morate na to paziti pri gradnji novih stambenih objekata. Morate sačuvati ono što već postoji."

Phillips kaže da bi se rančeri mogli prosvjedima izboriti za zadržavanje prava na ove staze, no – zbog želje za slogom s novopridošlim stanovništvom – voljni su ponekad prihvatiti zaobilaznice. Diane Peavey kaže da se nedavno poboljšana koegzistencija ovih dviju strana može djelomično pripisati festivalu. Tamo gdje je nekada bilo neprijateljstva, kaže ona, sada vlada razumijevanje. Ono je postignuto kroz razmjenu priča, glazbe, plesa i hrane, te kroz dijeljenje ovaca s onima koji ništa ne znaju o tim životinjama. Sada, kaže Diane, oni svake godine kažu da se ne mogu dočekati povorke, pitaju kada će napokon ovce stići do njih.

Kako je rijeka ovaca polako tekla preko ceste van grada, Linda Mueliger strpljivo je čekala u svom automobilu. ‘Vuneni’ zastoj nije je nimalo smetao. "Ovo je fantastično. Ovce su divna stvar za ove ljude. I pravi izvor zabave."

Prošle je godine Povorku ovaca američki website za odmor i putovanja MSN Travel postavio na listu deset najboljih u svijetu jesenskih festivala.

XS
SM
MD
LG