Linkovi

"Hrvatsko-američki odnosi ostat će odlični bez obzira tko bude idući predsjednik SAD-a"


Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon svečanosti u Bijeloj kući, da je "američka ratifikacija veliki korak u pristupanju Hrvatske NATO-u i dokaz prijateljstva i partnerstva Sjedinjenih Država i Hrvatske", obzirom na brzinu ratifikacije u Senatu u zgusnutom rasporedu izborne godine. Veleposlanica Grabar - Kitarović posebno je istaknula doprinos hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama za američku potporu ulasku Hrvatske u NATO.

Predstavnici organizacije američkih Hrvata sudjelovali su, također, na svečanosti potpisivanja Protokola u Bijeloj kući. Zvonko Labaš desetljećima se, u okviru Nacionalne federacije američkih Hrvata, bori za bolje američko-hrvatske odnose:

“Kao Hrvat osjećam da je ovo iznimno važan događaj za Hrvatsku i najvažniji događaj u povijesti za hrvatsko iseljeništvo ovdje. Uspjeli smo, konačno, dovesti Sjedinjene Države i Hrvatsku zajedno, kao saveznike za bolju budućnost i sigurnost Hrvatske.Vjerujte mi da sam se teško borio da ne pustim suzu.”

Thomas Melady je washingtonski lobist, politički analitičar u Svjetskom institutu za politiku i dugogodišnji je prijatelje Hrvatske:

“Jako mi je drago da sam ovdje. Blisko pratim zbivanja u Hrvatskoj od vremena kad sam, krajem 80-tih i početkom 90-tih, bio američki veleposlanik u Vatikanu. Bez obzira tko bude novi američki predsjednik, senator McCain ili senator Obama, neće biti nikakve razlike u američko-hrvatskim odnosima zato što su bilateralni odnosi odlični.”

Na svečanosti u Bijeloj kući sudjelovalo oko 200 uzvanika, uključujući veleposlanike Hrvatske i Albanije, predstavnike hrvatske i albanske zajednice u Americi, te predstavnike diplomatskog zbora kao i najviše američke dužnosnike.

Svečanosti je nazočio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, zamjenik državne tajnice John Negroponte, pomoćnik državne tajnice za Europu Daniel Fried, zamjenik ministra obrane Gordon England i mnogi drugi.

Američki Senat je 25. rujna jednoglasno ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u, a ratifikacija protokola o pristupanju NATO-u parlamentima svih 26 zemalja članica, preduvjet je da Hrvatska i Albanije budu primljene u članstvo na narednom summitu NATO-a u travnju iduće godine.

XS
SM
MD
LG