Linkovi

Prof. Dražen Lalić: hrvatska vlast se ili mora obračunati s mafijašima ili proglasiti izvanredne izbore


Nakon dvostrukog ubojstva u Zagrebu, za reakciju smo zamolili profesora Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića, koji se nalazi na studijskom putovanju po Americi. Njegova je poruka – ili se vlast mora korjenito obračunati s mafijašima ili proglasiti izvanredne izbore!

"Ubojstvo Pukanića samo je naizgled iznenađenje, jer je prije 20-tak dana počinjen, također, teški zločin, kada je ubijena Ivana Hodak i mislim da je to više zapanjilo Hrvatsku nego Pukanićevo ubojstvo, jer poznato je da je on bio blizak tom kriminalnom miljeu" – kaže profesor Lalić i dodaje:

"Ono što se novo dogodilo je to da je prvi put u Hrvatskoj ubijen novinar i to ne samo novinar nego i vlasnik novina. To je bio čovjek kojeg se može nazvati – novinskim magnatom u Hrvatskoj. On je bio jedan od nekoliko najutjecajnijih ljudi u hrvatskom medijskom prostoru. Očito je da se država ne zna nositi s takvim ubojstvima, a očito je, isto tako, da ta ubojstva vuku porijeklo u zbivanjima iz prošloga desetljeća."

Profesor Lalić kaže da ga cijela situacija podsjeća na Rusiju te da hrvatska država nije u stanju "održavati mir i sigurnost," da ne provodi svoju funkciju: "Javnost je u Hrvatskoj jako zabrinuta, civilno društvo je jako ugroženo…očito je da su sva ova ubojstva velika prepreka za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Pitanje je ima li sadašnja vlast snage i kredibiliteta da se obračuna s organiziranim kriminalom i mafijom" – pita se naš sugovornik koji kaže da sumnja u to te naglašava da će vlast u Hrvatskoj biti pod vrlo snažnim pritiskom – i izvana i iznutra – da se učine dvije stvari:

"Prvo, odlučan, učinkovit, korjenit obračun s organiziranim kriminalom i mafijom ili novi, odnosno, izvanredni izbori zato što ta vlast nema potencijala, kredibiliteta niti legitimiteta obračunati se s tim ljudima. Organizirani kriminal je povezan s vlašću…zato ova vlast treba dati jamstva da nije povezana s organiziranim kriminalom."

Profesor Dražen Lalić smatra da je premijer Sanader napravio dobre kadrovske promjene u ministarstvima pravosuđa i policije te da im se treba pružiti prilika za polučivanje rezultata.

XS
SM
MD
LG