Linkovi

Reporteri bez granica pozivaju hrvatsku vladu na provođenje rigorozne istrage


O ubojstvu Ive Pukanića i njegovog kolege iz Nacionala Nike Franjića oglasile su se dvije novinarske strukovne organizacije.

Organizacije „Reporteri bez granica“ danas je izrazila šok zbog pogibije Pukanića i Franjića.„Pozivamo hrvatske vlasti da rigorozno provedu istragu kako bi se utvrdili motivi ovih ubojstava te kako bi se uhitili počinitelji i naručitelji“, stoji u priopćenju „Reportera bez granica“. Ista organizacija navodi da dosezi organiziranog kriminala na Balkanu uznemiruju. „Oni ne prežu od ubojstava novinara koji se previše zainteresiraju za njihove aktivnosti. Čak i ako je vlastima borba protiv korupcije najvažnija, mediji ostaju jedno od glavnih sredstava u toj borbi“, kažu u „Reporterima bez granica“.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku izražava tugu zločinom u Zagrebu. „Šokirani smo i rastuženi brutalnim ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića. Čak i u okruženju nasilja i organiziranog kriminala koje je nedavno zahvatilo Hrvatsku ovaj bombaški napad predstavlja značajnu eskalaciju. Hrvatske vlasti moraju pokrenuti temeljitu istragu te odgovorne za ubojstvo brzo izvesti pred lice pravde“, navodi se u izjavi koju potpisuje Nina Ogianova, koordinatorica Programa za Europu i Središnju Aziju Odbora za zaštitu novinara.

XS
SM
MD
LG