Linkovi

State Department izražava nadu da će počinitelji atentata u Zagrebu biti izvedeni pred lice pravde


Američko Državno tajništvo na današnjoj tiskovnoj konferenciji osudilo je ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Na upit novinara Glasa Amerike, pomoćnik glasnogovornika Robert Wood rekao je da State Department"…oštro osuđuje takav napad i nada se da će vlasti biti u stanju provesti istragu i izvesti počinitelja ili počinitelje pred lice pravde".

Vodeći američki listovi donijeli su na istaknutom mjestu agencijske vijesti o jučerašnjem ubojstvu u Zagrebu. New York Times prenosi izvješće iz Zagreba Associated Pressa u kojem se podsjeća da je prije šest mjeseci Pukanić tvrdio kako ga je netko pokušao ubiti ispred njegove kuće u središtu Zagreba. Policija mu je nakon toga osigurala fizičku zaštitu, međutim, da je zaštita povučena krajem kolovoza, na Pukanićev zahtjev.

Dopisnica Associated Pressa Snježana Vukić u Washington Postu navodi riječi predsjednika Mesića da je terorizam došao na ulice Zagreba. Ovaj list podsjeća svoje čitatelje da se u Hrvatskoj riječ "terorizam" nužno ne odnosi na neku pobunjeničku skupinu, već često na bombaške napade kriminalaca i kriminalnih organizacija. Washington Post u svom izdanju na webu danas donosi već i novo izvješće iste dopisnice iz Zagreba koje pokrivajutrošnju tiskovnu konferenciju premijera Sanadera.

Bostonski Christian Science Monitor na svom web sajtu donositekst pod sutrašnjim datumom u kojem citira premijera Sanader kako kaže da neće dopustiti da Hrvatska postane novi Bejrut. Navodeći neke druge novine i agencijske izvore Christian Science Monitor piše da se Pukanić proslavio 2003. godine kad je napravio interview s tad odbjeglim generalom Antom Gotovinom. Ovaj bostonski list podsjeća da se Pukanića također u prošlosti optuživalo da ima veze s organiziranim kriminalom. U tekstu se citira i jedan anonimni diplomatski izvor koji kaže da je jasno kako Europska unija neće tolerirati situaciju sličnu onoj u Bugarskoj iliRumunjskoj u kojima kriminal i korupcija i nakon prijema u članstvo predstavljaju ozbiljan problem, uz nefunkcionalno sudstvo i borbu protiv kriminala. "Bez snažnih mjera i poglavito konkretnih rezultata" – rekao je ovaj anonimni diplomat – "Zagreb riskira usporavanje tempa pregovora o članstvu".

XS
SM
MD
LG