Linkovi

Europske organizacije osuđuju ubojstvo novinara u Zagrebu


Vodeće Europske organizacije i tijela izrazile su svoju zgranutost Pukanićevim i Franićevim ubojstvom. Povjerenik Europske komisije za proširenje, Olli Rehn, danas je oštro osudio ubojstvo. "Komisija snažno osuđuje kriminalni napad u kojem je ubijen novinar Ivo Pukanić i njegov direktor marketinga Niko Franić. Naše misli su s obiteljima i prijateljima žrtava. Vjerujemo da će hrvatske vlasti primjereno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje pravdi" – kaže se u izjavi Ollija Rehna koju je objavila Europska komisija.

Hannes Swoboda, potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Europe izjavio je da su ova ubojstva "najozbiljnija prepreka u pristupnim pregovorima od njihovih početaka".U izjavi za portal javno.hr, gospodin Swoboda je rekao: "Mislim da to nije napad na slobodu medija, te da stav i nemar hrvatske Vlade prema korupciji i organiziranom kriminalu moraju prestati".

Hannes Swoboda bio je kritičan i prema vladi premijera Sanadera. "Mislim da premijer Ivo Sanader mora osobno poduzeti mjere organiziranja odgovora organiziranom kriminalu, no važno je da se uhvate, osim počinitelja zločina, i oni koji stoje iza njih, koji su naredili napad".

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi Miklos Haraszti osudio je ubojstva pozivajući hrvatske vlasti da omoguće novinarima da mogu obavljati svoj posao ne brinući za vlastitu sigurnost. "Šokantno je da je Hrvatska izgubila dvojicu uglednih medijskih djelatnika. To još jednom pokazuje da je novinarstvo vrlo opasno zanimanje u nekim dijelovima koje pokriva OESS" – rekao je Haraszti. "Ovaj zločin predstavlja val terorizma protiv medija kojipokušavaju obavljati dragocjeni posao otkrivanja nepravilnosti". Svoje priopćenje ovaj dužnosnik OESS-a završava pozivom vladi u Zagrebu da zaustavi nasilje protiv novinara kako bi se zaštitila demokracija.

XS
SM
MD
LG