Linkovi

U spomen Leviju Stubbsu


Levi Stubbs, koji je kao pjevač sastava The Four Tops bio jedna od ključnih osoba u stvaranju Motown stila, umro je prošli tjedan u Detroitu, u saveznoj državi Michigan, u 72. godini života. Taj je glazbenik, zajedno s ostalim članovima ovog sastava, ušao u povijest Motown Recordsa, sa serijom hitova i svojim vrlo prepoznatljivim baritonom.

Dok su ljubitelji glazbe ludili za Beatlesima, 1964. godine, The Four Tops, predvođeni pjevačem Levijem Stubbsom i njegovom soul glazbom, izdali su svoj debitantski singl Baby I Need Your Loving. Ovom su pjesmom u izdanju legendarnog Motown Records tima Dozier-Holland-Dozier obilježili svoj uspon s lokalne scene noćnih klubova u medjunarodne zvijezde.

The Four Tops su nastali 1953. godine kada je Levi Stubbs osnovao vokalnu grupu The Four Aims, zajedno sa svojim prijateljima iz srednje škole - Abdulom “Dukeom” Fakirom, Renaldom Obiejem Bensonom i Lawrenceom Paytonom. Nakon što su potpisali ugovor s izdavačkom kućom Chess Records, 1956. godine, promijenili su ime u The Four Tops, kako bi izbjegli zabunu s pop vokalnom grupom The Ames Brothers.

U diskografskoj kući Motown Records, ovaj kvartet usavršio je svoje harmonizirane melodije i sinhronizirao plesne korake, te postao jedan od najbolje prodavanih vokalnih sastava ove izdavačke kuće.

Medju hitovima sastava The Four Tops koji su se na ljestvicama pop i R&B glazbe zadržali do 1980-ih godina nalazi se i njihov hit broj 1 I Can’t Help Myself.

Iako je ovaj sastav kasnije radio i s drugim diskografskim kućama, pjevač Levi Stubbs bio je zahvalan kući Motown koja je pokrenula njegovu karijeru. Jednom prilikom je rekao da je za 99 posto umjetnika koji su suradjivali s diskografskom kućom Motown, ona bila najbolja stvar koja im se ikad dogodila.

Grupa The Four Tops primljena je u Rock and Roll Hall of Fame 1990. godine.

Levi Stubbs nastavio je pjevati, iako mu je 1995. bio dijagnosticiran rak, sve dok nije doživio moždani udar prije 5 godina.

Sastav The Four Tops i dalje održava koncerte diljem svijeta, a jedini originalni član sastava koji je još aktivan je Abdul “Duke” Fakir.

XS
SM
MD
LG