Linkovi

Ben Bernanke traži još jedan zakonodavni stimulus ekonomiji


Direktor američke Središnje banke pozvao je Kongres da razmotri iniciranje još jedne zakonodavne mjere koja bi stimulirala ekonomski rast te ubrzala oporavak Amerike od globalne financijske krize.

Stimulativni paket bio bi drugi po redu ove godine – prvi se, početkom godine, sastojao od toga da je vlada većini poreznih obveznika poslala ček na 600 dolara.

Čelnik Središnje banke Ben Bernanke je u svjedočenju pred jednim odborom Kongresa izjavio da bez te stimulativne mjere američkoj ekonomiji prijeti usporavanje koje bi moglo potrajati više poslovnih kvartala.

Bijela je kuća priopćila da je predsjednik Bush 'otvoren za ovakav prijedlog'.

Nakon što je Bernankeov poziv objavljen, na burzi u New Yorku je počela rast vrijednost dionica – industrijski indeks Dow Jones jučer je na kraju poslovanja bio za 4.7 psoto viši nego u jutro.

Na svjetskoj gospodarskoj sceni, očito je da investitori primjećuju da je postignuta izvjesna deblokada kreditnog tržišta. Banke su spremnije jedna drugoj odobriti zajam.

Na burzama u Aziji, gdje je danas već počelo poslovanje, vrijednost dionica porasla je u prvim satima nakon otvaranja za dva do tri posto.

XS
SM
MD
LG