Linkovi

Obje stranke pokušavaju motivirati mlađu generaciju Amerikanaca da iziđe na izbore


Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama i njegov republikanski suparnik John McCain poduzeli su velike napore kako bipridobili oko 40 milijuna Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina. Svega 20 milijuna njih glasovalo je 2004. godine. Naš novinar razgovarao je s dužnosnicima obje stranke kao i studentima koji nagovaraju mlade da izađu na birališta 4. studenoga.

Kako utrka za Bijelu kuću ulazi u završnu fazu stručnjaci kažu da su obje kampanje motivirale mlađe generacije birača. Više od 40 milijuna Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina ima pravo glasa. Na Sveučilištu Georgetown student Jason Starr kaže da su mladi frustrirani te da žele promjenu. "Mladi traže ne samo promjenu politike već sustava iz kojeg politika izlazi. Mislim da je to jako izraženo".

Nedavno istraživanje pokazuje da 55 posto mladih birača podržava Baracka Obamu, a 32 posto Johna McCaina. No demokrati i republikanci nastavljaju s naporima za pridobijanje njihovih glasova. Alexandra Ackers izvršni je direktor privatne organizacije Mladi demokrati za Ameriku. Ona kaže da mladi najviše brinu o sve većoj cijeni fakultetskog obrazovanja i zdravstvene skrbi. "Mi smo generacija s najmanjom razinom zdravstvenog osiguranja. Stoga veće cijene zdravstvene skrbi izazivaju zabrinutost. Mladi su, također, zabrinuti ratom u Iraku".

Ackers dodaje da većina mladih demokrata želi kraj rata. Leslie Rutledge radi u organizaciji Mladi republikanci. Ona kaže da se mladi slažu s pitanjima koja su značajna Johnu McCainu, poglavito po pitanju Iraka. "Oni žele osigurati da njihovi prijatelji, muškarci i žene, imaju sve što im je potrebno kako bi obavili posao do kraja i kako bi se vratili kući s ponosom".

Student na Sveučilištu Georgetown Jimmy Rollins kaže da su obojica kandidata inspirirala mlade Amerikance. "Obama zato što nosi poruku o promjeni, a McCain, stoga što je umjereniji republikanac, privlačniji je sve većem broju mladih".

Mladi koriste Internet kako bi zainteresirali svoje prijatelje za glasovanje. Kandidati također koriste stranice poput Facebook-a ili MySpace-a kako bi se povezali s mladim biračima. Toni Cani radi za Mlade demokrate Amerike. "Znamo da redovni oglasi na televiziji neće navesti mlade da izađu na birališta. No mi znamo da ako im ljudi kojima vjeruju – njihovi prijatelji i kolege – kažu da je neki od kandidata dobar i pojasne zašto je važno glasovati, onda je vjerojatnije da će oni glasovati".

Politički stručnjaci predviđaju da će na američke predsjedničke izbore, 4. studenoga, izaći rekordan broj mladih birača.

XS
SM
MD
LG