Linkovi

Pobjeda u Novom Meksiku važna i Obami i McCainu


Republikanska je stranka posljednjih desetljeća smatrala regiju američkog Stjenjaka 'sigurnom'. Na izborima u saveznim državama poput Nevade, Colorada ili Novog Meksika republikanci su većinom pobjeđivali pa su se zato mogli koncentrirati na druga, 'manje sigurna' područja Amerike. Međutim, ankete sada pokazuju da je na 'planinskom' Jugozapadu Demokratska stranka sve popularnija. Iz Santa Fea i Albuquerquea u Novom Meksiku, gdje se Barack Obama i John McCain natječu za pet elektorskih glasova, javio se Greg Flakus.

Nalazimo se u uredskim prostorijama lokalnog izbornog stožera Baracka Obame – u jednom trgovačkom centru u Santa Feu - gdje aktivisti Demokratske stranke planiraju posljednju fazu mobilizacije Obaminim pristaša. Telefoniraju glasačima, kontaktiraju ih elektronskom poštom, osobno ih posjećuju.

Tu je i 16-godišnja Clarisa Lucero, koja još ne može glasati, ali kaže da se morala pridružiti Obaminom izbornoj kampanji. "Ovi su izbori zaista važni. Ako pobijedi, Barack Obama će biti prvi crnac u povijesti naše zemlje koji je postao predsjednik države. Jednog dana, moći ću reći da sam i ja pomogla da on bude izabran" - kaže Clarisa Lucero.

Ona dolazi iz velike latino-američke obitelji u kojoj ima i demokrata i republikanaca. Ove godine, većina ih planira glasati za Baracka Obamu – kaže Clarisa.

Pokraj nje, na telefonima radi Peggy Rudberg, umirovljena knjižničarka, koja priznaje da se divi republikanskom predsjedničkom kandidatu John McCainu, zbog njegove vojne karijere i hrabrog držanja u vijetnamskom zarobljeništvu. Međutim, glasat će za Baracka Obamu zbog toga što će on vratiti američke vojnike iz Iraka. "Mislim da je Obama bolji u pregovorima. Staloženiji je od McCaina, naglasak stavlja na dijalog, a ne na napad..." - kaže Peggy Rudberg.

U Albuqerqueiju, sat vožnje od Santa Fea, sličaj ured ima i izborni stožer Johna McCaina, senatora iz Arizone koji je predsjednički kandidat Republiaknske stranke.

Jedna od volontera je Paula Riley, koja nam kaže: "Novi Meksiko je važna država. Ovdje je ove godine vrlo neizvjesno, a pobjeda može biti odlučujuća i na nacionalnoj razini. Naš je cilj kontaktirati što više ljudi – zovemo ih telefonom, idemo vrata do vrata... Nastojimo učiniti sve što možemo da što više naših pristaša izađe na glasanje i da McCain ovdje pobijedi."

Neke od McCainovih volontera pomalo hvata panika kada vide da prema anketama Obama u Novom Meksiku ima izvjesnu prednost. Kao i na nacionalnoj razini, stanovnike Novog Meksika najviše zanimaju ekonomski programi dvojice kandidata, jer ih brine stanje američkog gospodarstva.

Volonterka Republikanske stranke Penny Rose kaže da je ona protiv Baracka Obame zbog toga što će on – kao i svi demokrati – povećati državnu potrošnju i povisiti poreze. A to je u ovim loših ekonomskim vremenima – kaže Penny Rose – najgora politika: "Moj suprug je poduzetnik, moj otac je bio poduzetnik. Ja znam što govorim – ako povisite poreze malim firmama i inicirate nove vladine socijalne programe, mali će business propasti. Neće se otvarati nova radna mjesta, što će potpuno upropastiti našu ekonomiju."

Barack Obama kaže da će njegova administracija povisiti poreze jedino najimućnijim Amerikancima koji zarađuju više od 250 tisuća dolara godišnje. John McCain odvraća da Obamin plan uključuje i dobar dio manjih firmi.

Gabriel Sanchez, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Novog Meksika, kaže da će većina njegovih sugrađana glasati na temelju ponuđenih ekonomskih programa dvojice kandidata. No, dodaje, većina za trenutnu lošu situaciju odgovornim smatra predsjednika Georgea Busha. Kako je Bush republikanac baš kao i McCain, Mccainu je teško distancirati se od aktualnog predsjednika – kaže Gabriel Sanchez.

XS
SM
MD
LG