Linkovi

Oceanska dvorana Sant u Nacionalnom prirodoslovnom muzeju Smithsonian


Voda prekriva više od 70 posto površine našeg planeta, no, ono što se nalazi ispod površine te vode u velikom je dijelu neistraženo i nepoznato. Otvaranjem Oceanske dvorane Sant, u Smithsonian Nacionalnom prirodoslovnom muzeju, u Washingtonu, posjetitelje se potiče da više saznaju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovom ogromnog ekosistema koji je esencijalan za život na našem planetu. Više – u prilogu Rosanne Skirble.

Milijuni ljudi diljem svijeta žive uz ili blizu morske obale, no za većinu ostalih veza s oceanom počinje i prestaje na plaži. Posjetitelji Oceanske dvorane Sant odmah se nađu 'uronjeni' u drugi svijet, u kojemu se zeleno-plavetni odsjaji reflektiraju od staklenih stranica akvarija i izložbenih displeja baš poput valova tog tajnovitog svijeta. Odozgo, sa stropa, visi Phoenix, vjerna kopija 14-metarske ženke jedne od vrsta kita koje žive u sjevernom Atlantiku. Tu ženku znanstvenici prate od njezina rođenja, blizu obale Georgije, 1987. godine, kaže direktor muzeja Cristian Samper: "Upravo prije nekoliko tjedana ona je zamijećena uz obalu Mainea. Ovoj je ženki sada 21 godina i ima tri mladunčeta. Njezina vrsta kita smatrana je onom pravom za lov, a činjenica je da danas u ovom dijelu oceana živi manje od 400 primjeraka te vrste. Dakle, radi se o vrsti koja je na rubu izumiranja, o vrsti čija će budućnost biti određena ljudskim aktivnostima."

Phoenix izgleda kao da pliva u oceanu, jer se na ogromne panele na zidovima projiciraju video snimke oceanskog života, prepune morskih pasa, kitova, meduza, raža, te čitavih jata živopisnih riba. Pogled u prošlost može biti prilično zastrašujući: tu je čeljust ogromnog morskog psa od prije 25 milijuna godina, prepuna šiljatih oštrih zubiju, a tu je i divovska lignja iz oceanskih dubina, koju su 2005. uhvatili španjolski ribari.

"Ona je najveći i najbolje očuvani primjerak divovske lignje izložen bilo gdje u svijetu. Jedan od izazova izlaganja takvih primjeraka je medij u kojemu se izlažu – ne može ih se izložiti u tisućama litara alkohola sa tisućama posjetitelja okolo" - kaže Christian Samper.

I tako 7-metarska ženka i nešto manji mužjak divovske lignje lebde u neotrovnoj i negorivoj prozirnoj tekućini napravljenoj posebno za ovaj izložbeni prostor. Posjetitelje impresioniraju i ovi, kao i drugi izlošci iz zbirke morskih životinja i biljaka Nacionalnog prirodoslovnog muzeja, najveće takve zbirke u svijetu. "Vjerojatno je oko 80 milijuna primjeraka u našoj zbirci vezano uz mora i oceane. Ovdje je izložen tek djelić te zbirke – oko 700 primjeraka, od riba, preko meduza, pa do morskih zvijezda. Dakle, posjetitelj dobije pregled života u oceanima" - kaže naš sugovornik.

Posjetiteljima je dozvoljeno diranje fosila, kao i otvaranje nekih izložbenih kutija i pretinaca. Djeca posebice uživaju u mogućnosti da se gledaju oko-u-oko s, recimo, morskim psom … naravno, prepariranim. No, za one koji ne mogu doći u Nacionalni prirodoslovni muzej, u Washingtonu, dobar pogled u svjet podmorja može se naći i na web stranici tog muzeja: www.ocean.si.edu.

XS
SM
MD
LG