Linkovi

Zaklada Doors promovira hrvatsku kulturu u Sjedinjenim Državama


Izuzetno uspješan koncert Olivera Dragojevića u njujorškom Carnegie Hallu skrenuo je pozornost na organizatora, zakladu Doors koja aktivno djeluje na promoviranju hrvatske kulture u Sjedinjenim Državama. O aktualnim i budućim projektima i planovima s Danielom Urem iz zaklade Doors razgovarao je Damir Bebić.

„Prvi put bilo je najteže“, kaže Daniela Urem o suradnji s Carnegie Hallom na koncertu Olivera Dragojevića ne isključujući mogućnost budućih projekata s tom uglednom njujorškom institucijom.

Daniela Urem: Ono što se uspostavilo i ono što smo naučili, što je olakšavajuća okolnost za drugi put, je to da nakon prvih tih nekoliko mjeseci, kad se njihovi uvjeti ispune, od sada postaje sve vrlo lako. Zadnjih šest mjeseci bilo nam je lakše surađivati s Carnegie Hallom nego s bilo kojom institucijom ranije. Potpuno sam sigurna da možemo napraviti koncert u Carnegie Hallu drugi put, vrlo lako. Što se tiče drugih institucija po Americi, sličnih Carnegie Hallu, mi smo zbog velikog interesa s Oliverom dogovorili u proljeće 2009. godine još četiri koncerta po Americi i Kanadi. To bi bili Chicago Theatre, Walt Disney, Center for Performing Arts u Los Angelesu te Center for Performing Arts u Torontu te Vancouver.

Zaklada Doors organizirala je prošle godine Festival hrvatskog filma u New Yorku. Što se događa s tim projektom?

Daniela Urem: Mi smo, pošto je Audio-vizualni centar počeo djelovati u Zagrebu, suprug i ja smo bili na sastanku s gospodinom Albertom Kapovićem koji prati naš rad što se filma tiče, već duže vrijeme. On nam je obećao podršku i to možda u procesu od tri godine što je nama vrlo bitno u smislu organizacije. Mi smo aplicirali na njihov redoviti natječaj koji je bio u travnju. Za ovu godinu festival planiramo krajem studenoga. Došlo je do pomicanja od mjesec dana zbog Oliverovog koncerta. Apsolutno želimo nastaviti s Festivalom hrvatskog filma svake godine, kao što smo i planirali.

Zaklada Doors mogla bi dobiti i sredstva iz gradskog fonda New Yorka za organizaciju filmskog festivala.

Daniela Urem: Grad New York dodjeluje sredstva nakon pet godina. Prošle godine imali smo prvi festival hrvatskog filma, ove godine drugi....Vjerujem da bi uskoro mogli dobiti neka manja sredstva što se tiče filmskog festivala. Što se tiče ostalih programa, uvjereni smo da bi se za svaki mogla dobiti sredstva jer iz Hrvatske nema puno aplikacija za takvo što, ali iza to je potrebno imati Hrvatski centar.

Daniela Urem dodaje da ona i njen suprug već godinama ukazuju na potrebu da Hrvati u gradu New Yorku trebaju imati poseban centar iz kojeg bi mogli djelovati.

XS
SM
MD
LG