Linkovi

Robert Pinsky: Iako Abraham Lincoln nije bio velik pjesnik, njegova je poezija hvalevrijedna'


Dvanaesti veljace iduce godine obiljezena ce biti 200. godisnjica rodjenja Abrahama Lincolna. Posebne se manifestacije vec odrzavaju diljem zemlje u cast 16. predsjednika Sjedinjenih Americkih Drzava, koji je na celu Amerike bio tijekom krvavog, cetverogodisnjeg gradjanskog rata. Jedna od nedavno odrzanih, pod pokroviteljstvom Nacionalne zaklade za umjetnost, slavila je pjesnicku stranu Abea Lincolna.

"Prije 87 godina, nasi su ocevi na ovom kontinentu zaceli novu zemlju, u slobodi i s idejom da su svi ljudi jednaki...." - glumici Joan Allen pripala je cast da cita iz najslavnijeg teksta Abrahama Lincolna, govora koji je Lincoln odrzao u Gettysburgu, u studenome 1863. godine, na mjestu na kojemu se, pet mjeseci ranije, vodila najkrvavija bitka gradjanskog rata.

"Govor je prozom pisan, a ovo je vecer poezije, no radi se o doista o vrsti pjesnicke proze. Svaki je veliki prozni pisac, mislim, volio i poeziju, pisao je i citao je. Abraham Lincoln je mozda jedinstven u tome da je bio celnik drzave, ali i covjek od pera" - kaže Robert Pinsky, bivsi pjesnik –laureat Sjedinjenih Drzava. On dodaje da iako Lincoln nije bio veliki pjesnik, njegova je poezija bila hvalevrijedna.

Predsjednik Nacionalne zaklade za umjetnost Dana Gioia kaze da su mnogi u Americi, poput Abrahama Lincolna, sredinom 19. stoljeca gajili ljubav za poeziju: "Amerikanci su poeziju jako cijenili, ona je bila javni medij na nacin na koji to danas vise nije." Kad je Lincoln ubijen, 14. travnja 1865. godine, tek nekoliko dana po zavrsetku gradjanskog rata, mnogi su se poeziji i okrenuli, mnogi pjesme pisali, poput pjesnika Walta Whitmana. Jedna od njegovih pjesama o Abrahamu Lincolnu nosi naslov When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d, Kad su jorgovani zadnji put pred vratima cvali....

Pjesmu je citao Sam Waterston, glumac kojega znamo po ulozi Jacka McCoya, u televizijskoj seriji “Zakon i red”

No, Waterston je cesto nastupao i u ulozi Lincolna... "Lincoln je tako fascinantna licnost, velikog uma. Nevjerojatno nadareni govornik. Ne vjerujem da bi mu itko mogao odoljeti" - kaže Sam Waterston.

Mnoge je neodoljivo i privlacio Lincolnov jedinstveni karakter, kaze Dana Gioia. Pjesnici nisu bili nikakav izuzetak.

"Nije uopce upitno koji je od americkih predsjednika najvise nadahnjivao pjesnike. To je uvijek bio Abraham Lincoln. Rodjen u brvnari, u saveznoj drzavi Kentucky, bio odvjetnikom u provinciji i postao predsjednikom Sjedinjenih Drzava koji je zemlju vodio tijekom naseg najrazornijeg rata, ukinuo ropstvo i poginuo od metka atentatora. Njegov zivot je ono sto poeziju i radja."

Zivot i nasljedje Abrahama Lincolna bit ce prikazani na raznim simpozijima, izlozbama i drugim manifestacijama tijekom cijele iduce godine, u znak 200. godisnjice Lincolnova rodjenja.

XS
SM
MD
LG