Linkovi

Nastavnici iz stranih zemalja o svojim iskustvima u američkim školama


Brojni školski okruzi u Sjedinjenim Državama nemaju dovoljno nastavnika. Zbog toga su odlučili potražiti kvalificirane učitelje u drugim zemljama. Faiza Elmasry izvješćuje o tome kako se ovi nastavnici prilagođavaju američkom obrazovnom sustavu, ali i kako svoje učenike upoznavaju s dijelom svijeta iz kojeg dolaze.

Prije dvije godine, Naseema Begum napustila je Hyderabad u Indiji kako bi došla podučavati prirodne predmete u jednoj školi u Atlanti, u saveznoj državi Georgia. Kaže da je vrlo zanimljivo otkrivati razlike između američkog obrazovnog sustava i indijskog: "Nastavni plan je istovjetan, no način prezentiranja gradiva je vrlo različit. Cilj američkog obrazovanja je sveobuhvatna naobrazba. Pritom se ne stavlja naglasak samo na akademske rezultate. Učenici se bave i sportom, glazbom, aktivni su i u mnogim drugim područjima. Indijski edukacijski sustav puno je strožiji. U Indiji je natjecanje na akademskom planu mnogo izraženije."

Za vrijeme nastave, kaže Naseema Begum, učenici je neprestano pitaju ‘Da li je tako i u vašoj zemlji?’. Zbog toga je u nastavu uključila i lekcije o Indiji. ‘Kao da im unosim dio svijeta u razred’ - kaže Naseema. Ona je jedna od ukupno 85 nastavnika iz Indije koji trenutno podučavaju matematiku, znanost i specijalno obrazovanje u šest okruga javnih škola države Georgia.

Sve ih je uposlila jedna tvrtka iz Atlante. Njena direktorica, G. Nasreen Haque, kaže da, prije nego što ih uposle na tri ili četiri godine u američkim školama, ovi nastavnici moraju zadovoljiti određene kriterije: "Devedeset posto naših nastavnika visoko je kvalificirano - imaju završen postiplomski studij pedagogije, vezanog uz predmet koji podučavaju, a kojeg su ovlašteni predavati u zemlji iz koje dolaze. Mi se pobrinemo da dobiju certifikat kako bi mogli predavati u Sjedinjenim Državama. Za to im je potreban određeni minimum: sveučilišna diploma iz predmeta kojeg će podučavati te diploma iz odgoja i obrazovanja."

Uz to, moraju položiti i neke dodatne ispite, od kojih su najvažniji pismeni i usmeni iz engleskog jezika. Jednom kad počnu predavati, iskusniji kolege nadgledaju njihove satove u prvih nekoliko tjedana te im sugeriraju kako svladati određene probleme u razredu. Rukovođenje razredom jedan je od najvećih izazova s kojima se sučeljava svaki nastavnik, osobito onaj iz strane zemlje.

To potvrđuje Ligaya Avenida, pedagoginja s 30 godina radnog iskustva, koja je pri odlasku u mirovinu prije četiri godine otvorila tvrtku za upošljavanje nastavnika iz cijelog svijeta: "To se, u neku ruku, i očekuje, jer mnogi, ako ne i svi nastavnici koji su stigli iz drugih zemalja, nisu upoznati s našim učenicima. Oni su predavali u zemlji gdje su učenici svi bili iz iste kulture, istih ili sličnih očekivanja i iz više-manje istih obitelji kao i oni. Ovdje su sučeljeni s vrlo raznolikom studentskom populacijom. Ali, uz njihovu predanost radu s djecom, te uz podršku same škole, oni te izazove svladaju vrlo brzo."

Segun Eubanks iz Nacionalne udruge za obrazovanje kaže da nastavnici iz inozemstva predstavljaju kratkoročno rješenje za nedostatak američkih nastavnika u školskom sustavu Sjedinjenih Država. 'Nestašicu' predavača on pojašnjava nevoljkošću kvalificiranih nastavnika za rad u školi bilo zbog uvjeta rada, plaće ili iz nekih drugih razloga. No, kaže Eubanks, s tekućom krizom u američkoj ekonomiji, ta bi se situacija mogla promijeniti: "Kako bolje plaćena radna mjesta u drugim industrijama postaju sve manje dostupna američkim građanima, mnogi od njih sada se odlučuju na posao u školi. Činjenica je da tijekom gospodarske krize u Americi obično upošljavamo manje inozemnih nastavnika. No, kada je na raspolaganju više radnih mjesta i postoji više povoljnijih mogućnosti za američke građane, tada u škole primamo više stranih učitelja."

Ligaya Avenida s tim se slaže i kaže da ubuduće očekuje manje stranih nastavnika u američkim učionicama. Sada američke nastavnike, dodaje, škole nastoje privući raznim beneficijama i bonusima kako bi došli podučavati u okruge s nedovoljno nastavnika. Međutim, barem za sada, kaže Avenida, čini se da je upošljavanje nastavnika iz inozemstva odgovor ovoj nestašici. Ona dodaje da su u tome svakako nagrađeni američki učenici – dobili su najkvalificiranije nastavnike i osobno se upoznali sa svjetskim kulturama bez da su napustili svoju učionicu.

XS
SM
MD
LG