Linkovi

Kojeg američkog predsjedničkog kandidata simpatizira indijska etnička zajednica?


Etničke zajednice u Sjedinjenim Državama imaju sve važniju ulogu u izboru predsjednika države. Prema jednoj anketi, dobar dio Amerikanaca azijskog podrijetla još nije odlučio za koga će glasati – za republikanca Johna McCaina ili demokrata Baracka Obamu.

Prije sto godina, u Sjedinjenim je Državama živjelo tek nekoliko tisuća useljenika iz Indije. Danas ih je – zajedno s djecom i unucima rođenim ovdje - oko dva i pol milijuna. Indijci su jedna od najobrazovanijih etničkih skupina u Americi – uspješni su na poslovnoj sceni, u medicini i znanosti te u desecima drugih profesija. Primjerice, trećina inženjera u Silicijskoj dolini, poznatoj po svojoj high-tech industriji, indijskog je podrijetla. Od nedavno, ova zajednica ima i prominentnog predstavnika u američkoj politici – to je republikanac Bobby Jindal, guverner Louisiane, čiji su roditelji useljenici iz Indije. Amerikanci indijskog podrijetla također zauzimaju važne položaje u zakonodavnim tijelima nekoliko saveznih država. Indijska je zajednica podijeljena u svojim simpatijama prema Baracku Obami odnosno Johnu McCainu.

Prema jednoj anketi, oko 60 posto ove zajednice podržat će demokratskog senatora Baracka Obamu. Kumar Narayan, aktivist Demokratske stranke u Seattleu i pristaša Baracka Obame, kaže da su Indijcima demokrati bliži od republikanaca:

"Mnogima se Obama sviđa zbog njegova protivljenja ratu u Iraku. On je zreliji u svojem razmišljanju o vanjskoj politici, on ne misli da Amerika treba ići sama, već smatra da treba surađivati sa saveznicima. Jer, svijet je danas vrlo povezan. Sadašnja administracija je posljednjih osam godina postupala kao da nitko drugi ne postoji osim Amerike. Postupala je kao da je Amerika predodređena da prosuđuje što je u svijetu dobro, a što loše. Mislim da je to bila pogrešna politika."

Liječnik Piyush Agrawal je republikanac. On kaže da Republikanska stranka privlači Indijce zbog toga što je to stranka koja štiti interese poduzetnika, a među njima je i dosta Indijaca. 'Demokrati obično dižu poreze, republikanci ih smanjuju. Ekonomija raste jedino ako su porezi niski' – kaže gospodin Agrawal. O dvojici predsjedničkih kandidata on kaže:

"Što se tiče gospodina Obame, on je očito vrsni intelektualac, briljantni mladi čovjek, pripadnik rasne manjine… No, pravo je pitanje – za koje se ideje on zalaže? Meni osobno, politička filozofija Demokratske stranke ne odgovara. Barack Obama najavljuje da će smanjiti poreze za 95 posto Amerikanaca. Međutim, to znači da će nečiji porezi biti veći. Porezi će porasti za pet posto najuspješnijih Amerikanaca – ljude koji rade dan i noć i ostvaruju profit. I znači – prema Obami – te bi ljude trebalo kazniti zbog toga što su uspješni? Tih pet posto najuspješnijih već ionako plaća 60 posto ukupnih poreza. Po meni, to je vrlo loša politika."

Bili republikanci ili demokrati, Amerikanci indijskog podrijetla iskazuju vrlo visoko povjerenje u Sjedinjene Države. Smatraju da ovdje svi imaju istu šansu da uspiju u životu, ukoliko je čovjek spreman raditi. Primjer u politici je spomenuti Bobby Jindal, republikanski guverner Louisiane, za kojeg je glasalo gotovo 90 posto stanovnika te savezne države. Jindal je o snazi američkog sistema, koji daje priliku svima bez obzira gdje su rođeni, govorio nedavno i za Glas Amerike:

"Mislim da je to jedan od razloga zbog čega je Amerika jaka zemlja. Ovdje svako ma šansu da uspije. Ocjenjuje vas se jedino na temelju vaših sposobnosti i onoga što ste postigli. To posebno dolazi do izražaja kada gledate useljenike i njihovu djecu."

U usporedbi s drugim etničkim zajednicama, indijska je zajednica najobrazovanija i najimućnija. Njihova integracija u Ameriku iskazuje se i kroz sve prominentniju ulogu u američkoj politici.

XS
SM
MD
LG