Linkovi

John McCain optužio Baracka Obamu da vodi 'klasni rat' protiv bogatih


Sinoć je održana treća i posljednja televizijska debata američkih predsjedničkih kandidata. Republikanac John McCain i demokrat Barack Obama u prilično su živoj atmosferi raspravili niz unutrašnjepolitičkih pitanja – od taktike u izbornoj kampanji pa do ekonomske krize.

Debata je održana na Sveučilištu Hofstra u saveznoj državi New York.

Po agresivnosti u odgovaranju na pitanja prednjačio je senator John McCain koji – prema anketama – zaostaje za Barackom Obamom. Objašnjavajući po čemu se njegov ekonomski program razlikuje od Obamina, John McCain je rekao da njegov protivnik vodi 'klasni rat' protiv imućnijih slojeva u američkom društvu, jer im želi dodatno povećati porez.

McCain je također odlučno odbacio ikakvu sličnost s aktualnim predsjednikom Georgeom Bushom – na što ukazuje Barack Obama.

'Ja nisam George Bush' – izjavio je republikanski predsjednički kandidat, otklanjajući sličnosti kada je u pitanju njegov ekonomski program.

Senator iz Illinoisa, Barack Obama, ukazao je da je John McCain u posljednjih osam godina – kada su u pitanju temeljna politička i ekonomska pitanja – podržavao administraciju predsjednika Busha.

Obama je ustvrdio da je Americi u ovom trenutku potrebna promjena u politici, umjesto da nastavi putem koji se pokazao neuspješnim. On je dodao da je glas za Johna McCaina glas za nastavak po starom – gotovo kao glas za treći predsjednički mandat Georgea Busha.

Jedno od najviše očekivanih pitanja odnosilo se na negativni ton izborne kampanje Johna McCaina koji je posljednje tjedne mahom proveo kritizirajući karakter svog protivnika. Barack Obama je izjavio da su gotovo sve McCainove reklamne poruke 'negativne' i 'napadačke', dok je McCain ustvrdio da 'Obama troši rekordne svote novca kako bi ga ocrnio u svojim promidžbenim porukama'.

Druge teme treće televizijske debate predsjedničkih kandidata bile su – među ostalim – pobačaj, proračunski deficit, energetska politika, poboljšanje američkog školstva te dostupnost američkog zdravstvenog sustava svim građanima.

XS
SM
MD
LG