Linkovi

Narcisizam, psihološki profil rođenih vođa


Vjerojatno i sami poznate nekog tko odlično odgovara ovom opisu: duhovit, zabavan, dominira razgovorima, ali, nakon nekog vremena, postaje težak i naporan. Takve se ljude zove – narcisisti. Osobine njihove ličnosti dobile su ime po grčkom mitu o muškarcu koji se zaljubio u vlastiti odraz. Jedna nova studija pokazuje da su mnogi politički i poslovni čelnici narcisisti.

"Kad se tek upozna narcisiste, oni su dopadljivi, šarmiraju svakog naokolo, zabavni su. Ljudi ih isprva karakteriziraju kao vrlo privlačne osobe," kaže psihologinja Amy Brunell, sa Sveučilišta Ohio. Ona istražuje narcisizam, kao i narcisističke osobe u Sjedinjenim državama.

Nedavno, ona je tu osobinu proučavala na skupini dobrovoljaca podvrgnutih testovima ličnosti koji su ocjenjivali narcisizam svake ispitivane osobe. Nakon testa, ispitanici, podijeljeni u skupine, odvojeni su u zasebne prostorije kako bi zajedno, kao skupina, rješili neki problem. Bez iznimke, u svakoj od skupina, kao prirodni vođa se izdvojila osoba s najjačim stupnjem narcisizma, koju su i drugi iz skupine također smatrali čelnikom.

"U trećoj studiji, ocjenjivanje čelništva dali su stručnjaci koji su promatrali interakcije u svakoj od izdvojenih skupina tijekom diskusija i rješavanja problema. Upitani tko su bili vođe u skupinama i ovi su stručnjaci kazali da su najjače osobine čelništva pokazali upravo najnarcisističkiji ispitanici," kaže Brunell.

Brunell kaže da svatko ima neke narcisističke osobine. Problemi iskrsavaju kada je osoba prekomjerno narcisistička.

"U procesu donošenja odluka, oni su nagli, riskantni. Neskloni su slušanju drugih jer sami za sebe smatraju da 'najbolje sve znaju'. Narcisisti pokušavaju druge iskoristiti za vlastite probitke: u radnoj okolini, gdje se recimo grupno radi na projektu, oni će svojatati pohvale, a na druge prebacivati kritike," kaže Brunell.

To postaje problem u društvenom i u poslovnom okruženju upravo zato što se narcisisti često nađu na položajima koji donose moć. Brunell kaže da je upravo zato jako važno postaviti ograničenja na položaje vlasti, jer, ako ih nema, narcisist će zlorabiti takav položaj.

Studija Amy Brunell je objavljena u časopisu Personality and Social Psychology.

XS
SM
MD
LG