Linkovi

Predsjednički kandidati o ulaganju u zdravstvenu skrb diljem svijeta


Obojica američkih predsjedničkih kandidata obećavaju podršku ulaganjima u globalno zdravlje. Kažu da će povećati financiranje za smanjenje mortaliteta rodilja i novorođenčadi, te za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije diljem svijeta.

Mnogi od stavova predsjedničkih kandidata mogu se naći i u platformama njihovih stranaka, a i čuti u njihovim javnim izlaganjima.

Prema platformi Demokratske stranke, administracija Baracka Obame radit će na ostvarivanju UN-ovih Milenijskih ciljeva, odnosno na drastičnom smanjenju siromaštva, te poboljšanju zdravlja žena i djece, tijekom slijedećih sedam godina. Senator Obama ponovio je takvo obećanje u govoru održanom pred nestranačkom Kampanjom ONE, koja se zalaže da pitanja globalnog zdravstva i ekstremnog siromaštva budu politički prioriteti na izborima u studenom.

"Moja baka živi u malom selu u Africi u kojemu nema tekuće vode, niti struje, koje je devastirano AIDS-om i koje trajno pati od malarije. To su stvari koje ja dobro znam izbliza i shvaćam vrlo osobno, te ćemo razvitak diljem svijeta staviti kao prioritet moje administracije," rekao je senator Obama.

Jedan od prijedloga je globalna inicijativa, nazvana Health Infrastructure 2020, kojom bi se iskoristila pomoć najrazvijenijih zemalja svijeta za ojačavanje globalne zdravstvene skrbi.

Platforma Demokratske stranke poziva i na udvostručenje pomoći inozemstvu – na 50 milijardi dolara – u borbi protiv tuberkuloze, malarije, AIDS-a, ptičje gripe i drugih bolesti.

Eksperti za razvitak odaju priznanje administraciji predsjednika Busha zbog njezine predanosti financiranju Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kao i za ambiciozni predsjednikov Hitni plan za ublažavanje AIDS-a, PEPFAR. Kongres je nedavno izglasao izdvajanje 50 milijardi dolara za američku pomoć programima borbe protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije tijekom slijedećih pet godina.

Senator John McCain – kandidat Republikanske stranke – kaže da podržava povećanje financiranja takvih napora, koje naziva jednima od najboljih inicijativa Sjedinjenih država na međunarodnom planu. I on je objasnio svoje stavove pred Kampanjom ONE.

"Ja bih nastavio s mnogim programima koje provodi administracija predsjednika Busha: nastavak financiranja borbe protiv aIDS-a, poticanje ljudi poput Billa Gatesa i Warrena Buffeta da nastave svoj fantastičan angažman ulaganja milijardi dolara u globalne zdravstvene programe … Mislim da je u srži Amerike pomaganje ljudima koji nisu takve sreće kao mi, te bih učinio sve što možemo za ublažavanje nekih od problema, uključujući i opskrbu čistom vodom," izjavio je senator McCain.

Senator McCain kaže također da bi potaknuo veću tržišnu konkurenciju u cilju snižavanja cijena lijekova za AIDS i druge bolesti, uključujući malariju, jednog od najvećih ubojica djece mlađe od pet godina u Africi.

Obojica predsjedničkih kandidata podržavaju inicijative globalnog obrazovanja, kojima stručnjaci pripisuju zasluge za povećanje prihoda, smanjenje siromaštva i smanjenje širenja bolesti u svijetu.

Promatrači kažu da bi republikanska administracija najvjerojatnije nastavila graditi na Afričkoj obrazovnoj inicijativi administracije predsjednika Busha, koja je pomagala osnovno obrazovanje školovanjem učitelja, tiskanjem udžbenika i stipendijama za djevojčice. Senator McCain je opetovano rekao da je kvalitetno obrazovanje pravo svakog djeteta.

Senator Obama kaže da podržava Globalni obrazovni fond, od dvije milijarde dolara, kojim bi se pomagalo u pružanju besplatnog osnovnog obrazovanja svakom djetetu u svijetu.

U ovom trenutku, prema mišljenju nekih stručnjaka, samo bi jedna stvar mogla utjecati na podršku budućeg američkog predsjednika zdravstveno-obrazovnim inicijativama za zemlje u razvoju – nastavak ekonomske krize koja bi mogla oslabiti zapadna gospodarstva i navesti svjetske čelnike da više gledaju u vlastito dvorište nego u svijet.

XS
SM
MD
LG