Linkovi

Uslijed financijske krize, useljenici i strani radnici šalju sve manje novca svojim kućama


Mjeseci usporavanja američke privrede doveli su do smanjivanja količine novca kojeg useljenici i strani radnici u Sjedinjenim Državama šalju svojim obiteljima u inozemstvu. Tome se može pribrojiti i financijska kriza koja posljednjih tjedana potresa međunarodni bankarski sustav.

Prema službenim podacima, strani radnici po cijelom svijetu šalju sve manje novca svojim kućama. U Južnu Ameriku strani radnici godišnje još uvijek šalju mnogo novca, prošle godine oko 55 i pol milijardi dolara, no mnogi su analitičari i stručnjaci zabrinuti da bi se to moglo promijeniti. Ekonomist Walter Kemmsies kaže da je smanjenje dotoka novca bilo za očekivati, posebice iz Sjedinjenih Država u Meksiko. Više od 20 posto Meksikanaca u Sjedinjenim Državama radi u građevinarstvu.

"Mislim da su mnogi uposlenici u građevinarstvu ilegalni useljenici, i kad je došlo do pada potražnje, njihovi su ih se poslodavci brzo riješili. To može objasniti veliki dio tog pada," kaže Walter Kemmsies.

Diana Rosario je legalna useljenica koja je prije 12 godina došla iz Dominikanske Republike u Sjedinjene Države. Ona je stalno doma slala novac i robu, no od kad je izgubila posao, sve joj je teže samu sebe uzdržavati, a kamo li slati novac doma.

"Šaljem što god uspijem skupiti svojoj siromašnoj obitelji u Dominikansku Republiku. Obično sam slala 200 dolara svaki mjesec, no sad s ekonomijom kakva je, smanjila sam to na pola," kaže Diana Rosario.

Mnogi useljenici u području New Yorka morali su u posljednje vrijeme stisnuti remene. Jedan od takvih je Albanac Sejdi Husenaj, koji kaže da ga je, kao rukovoditelja u tvrtki koja se bavi nekretninama, posebice pogodila kriza tog tržišta nekretnina. Husenaj tvrdi da je ovo najgora ekonomska kriza u Sjedinjenim Državama koju je doživio od kad se prije 40 godina tu doselio:

"Morali smo smanjiti na pola pomoć koju šaljemo svojim obiteljima. U zadnje vrijeme nije nam lako, imam na Kosovu oca i maćehu koje ispomažem već 30 godina, a u Albaniji imam brata, kojeg zajedno s njegovom ženom i dvoje djece pomažem zadnje četiri godine."

Ekonomist Kemmsies kaže da će sve više Njujorčana uskoro početi osjećati posljedice stečajeva i reorganizacije financijskog sektora, a posebice se to odnosi na useljenike koji rade u uslužnim djelatnostima:

"Ljudi koji rade na Wall Streetu troše puno novca na uslužne djelatnosti, kao što je kemijsko čišćenje i peglanje; oni često jedu u restoranima i troše mnogo novca na zabavu. S padom njihove potrošnje, sve djelatnosti koje ovise o njihovoj potrošnji također će biti pogođene."

Prema procjenama, radnici iz inozemstva godišnje šalju u svoje zemlje 300 milijardi dolara – trostruko više nego što razvijene zemlje godišnje izdvajaju za pomoć zemljama u razvoju. Najveći dio tog novca – preko 42 milijarde, pristiže od useljenika u Sjedinjenim Državama. Kemmsies kaže da je ta svota vjerojatno još i veća jer mnogi šalju novac u pismima, a te će koverte u predstojećim mjesecima biti sve tanje.
XS
SM
MD
LG