Linkovi

U večerašnjoj, posljednjoj, TV debati s Barackom Obamom, John McCain se nada preokrenuti dinamiku predsjedničke utrke


Republikanski predsjednički kandidat John McCain nada se da će preokrenuti dinamiku utrke za Bijelu kuću u večerašnjoj posljednjoj TV debati prije izbora s demokratskim suparnikom Barackom Obamom. Zaostajući u anketama u ključnim saveznim državama, senator McCain će večeras imati još jednu priliku da pridobije neovisne i neopredijeljene glasače, dok se Obama nada da će izbjeći bilo kakvu skupu pogrešku.

Uoči TV debate na Sveučilištu Hofsra u Hempsteadu, u saveznoj državi New York, nova anketa koju su proveli televizijska mreža CBS i list New York Times pokazuje vodstvo senatora Obame nad senatorom McCainom u omjeru 53 naprama 39. Druge ankete pokazuju također da Obama uživa prednost, ali je u njima razlika manja. Večerašnja debata koncentrirat će se u cjelini na ekonomiju i druga domaća pitanja. Voditelj debate bit će iskusni novinar CBS-a Bob Schieffer. Politički analitičar Larry Sabato, sa Sveučilišta Virginia, kaže da je John McCain sučeljen s teškim izazovom u pokušaju da zaustavi odljev birača prema Obami koji smo vidjeli tijekom protekla dva tjedna:

"Ovo je McCainova posljednja prilika da komunicira s desecima milijuna glasača bez posrednika i filtara. Mora učiniti što može, unutar formata debate, da doda izborima novi element ili da izmjeni njihov smjer. To traži jako puno i to pod vrlo teškim okolnostima."

McCain je ovaj tjedan zauzeo novi pristup, postavljajući sebe kao kandidata s manjim izgledima u borbi za glasove Amerikanaca koji prolaze kroz tešku financijsku situaciju. On poseže za starijim građanima s novim ekonomskim planom koji poziva na smanjivanje poreza na iznose koji umirovljenici podižu iz svojih mirovinskih ušteđevina i smanjivanje poreza na dobit za polovicu. Trenutačna ekonomska kriza svakako je nanijela štetu Johnu McCainu, jer mnogi glasači za nju okrivljuju njegovu Republikansku stranku, koja upravlja Bijelom kućom posljednjih osam godina.

Melissa Wade izvršna je direktorica programa Debate, pri Sveučilištu Emory i stručnjak je za obučavanje u debatiranju. Ona kaže da McCain mora imati ujednačeniji i staloženiji nastup večeras negoli je imao u prve dvije debate:

"McCain je ispao više neujednačen i manje organiziran što se za neke pretvorilo u svojevrsnu metaforu odluka koje su donesene u njegovoj kampanji."

Profesorica Wade kaže da je Obama izgledao smireno i predsjednički i da je znatno poboljšao svoj nastup od vremena tzv. primarnih, odnosno, stranačkih izbora:

"Na kraju on je bio smiren, bio je razuman i bio je staložen. To je čovjek koji svakim danom uči zadnjih godinu i pol dana. Svaki put postaje sve bolji. Bio je prilično neizbrušen kad je počeo. Izgleda da nauči nešto iz svake debate."

McCain je nagovijestio da bi mogao koristiti Obaminu vezu s radikalom iz doba Vijetnamskog rata Williamom Ayersom tijekom debate. Njegova kampanja emitira veći broj radijskih i televizijskih oglasa u kojima se Obama napada da je bio u odboru jedne zaklade zajedno s Ayersom. Međutim, posljednja anketa pokazuje da su mnogi glasači nezadovoljni McCainovim negativnim napadima. Dvadeset i jedan posto glasača kaže da se njihovo mišljenje o McCainu pogoršalo tijekom posljednja dva tjedna. Mnogi analitičari i stručnjaci za debate također se slažu da je odviše rizično za kandidata da pokrene osobni napad na svog suparnika u formatu debate 'licem u lice'.

XS
SM
MD
LG