Linkovi

Crno vino smanjuje rizik od raka pluća


Ove će godine, u svijetu, gotovo milijun i pol ljudi od svojih liječnika čuti da boluju od raka pluća. Mnogi od njih će umrijeti od te bolesti.

Većina slučajeva raka pluća povezana je s pušenjem, te je prestanak pušenja najbolji način da se smanji rizik od obolijevanja od te bolesti. No, kako su ustanovili znanstvenici, postoji još jedan dobar način – pijenje crnog vina.

Chun Chao, znanstvenica pri zdravstveno-osiguravajućoj kompaniji Kaiser Permanente, sa svojom ekipom je ispitala više od 80 tisuća muškaraca o njihovim zdravstvenim i prehrambenim navikama, uključujući i koliko popiju crnog vina.

"Ustanovili smo da su oni muškarci koji su pili jednu do dvije čaše crnog vina dnevno imali znatno niži rizik obolijevanja od raka pluća od onih koji nisu pili crno vino," kaže Chao.

Ona pojašnjava da je konzumiranje crnog vina snižavalo rizik od raka pluća za oko 60 posto. Studija je pokazala da je za svaki čašu crnog vina, popijenu u mjesec dana, rizik od raka opao za 2 posto. Učinak se možda može pripisati antioksidantima, kaže Chao.

"Crno vino je vrlo bogato antioksidantnim spojevima, jer kožica grožđane bobe sadrži obilje tih spojeva, a ona je uključena u proces fermentacije crnog vina, ali ne i bijelog," kaže Chao.

Znanstvenici vjeruju da antioksidanti – koji se prirodno nalaze u voću i povrću, u nekim vrstama više, u nekim manje – štite stanice od kemijskih oštećenja izazvanih normalnim metabolizmom i starenjem.

Chao, međutim, ističe da zaštitne osobine crnog vina ne mogu ukloniti rizik od raka pluća kod onih koji puše: "Ako pušite, ja bih prvenstveno savjetovala prestanak pušenja, jer ono povećava rizik od raka pluća u tolikoj mjeri da čak i oni muškarci koji redovito piju dvije čaše vina dnevno, ako su pušači, imaju znatno veći rizik obolijevanja od nepušača."

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

XS
SM
MD
LG