Linkovi

NASA-in znanstvenik James Hansen među prvima u svijetu je upozoravao na opasnost stakleničkih plinova


Dvadesetak godina nakon što je prvi put američkim zakonodavcima govorio o opasnostima stakleničkih plinova i globalnom zatopljavanju, jedan od najistaknutijih svjetskih klimatologa ponavlja svoju poruku, ovaj puta s mnogo više hitnje. Jamesu Hansenu, direktoru NASA-inog Instituta Goddard za studij svemira, nedavno je posebno odana počast zbog ranog upozoravanja na planetarne klimatske promjene.

NASA-in klimatolog James Hansen među prvima je javnost upozoravao na opasnosti klimatskih promjena. To je učinio na kongresnom saslušanju koje je vodio tadašnji senator Tim Wirth.

"Godine 1988, on je istupio ispred znanstvene zajednice i progovorio o ljudskom utjecaju na rastuće temperature na Zemlji. Bio je to hrabar i usamljen korak koji je on učinio onda … i otada nije prestao činiti to isto," senator Wirth prisjećao se tog saslušanja na nedavnom skupu u Washingtonu.

Prisjećao ga se i sam Hansen: "Stigli smo stvarno do točke u kojoj to postaje stvar planetarne uzbune i to zato što u klimatskom sustavu postoji točka s koje nema povrata. Mi smo joj jako blizu i, ako ju pređemo, dinamika sustava će prevladati i odvesti nas u ogromne promjene koje su izvan naše kontrole."

Postoje i oni koji umanjuju upozorenja o globalnom zatopljavanju i osporavaju tvrdnje da se klimatski sustav približava presudnoj točki. Steve Segal je odvjetnik koji zastupa interese energetskih kompanija: "Većina ljudi koji rade na pitanjima klimatskih promjena mnogo su optimističniji u svojim ocjenama; oni vjeruju da postoje mnoga tehnološka dostignuća koje ćemo moći primijeniti kako bismo preokrenuli ili, u najmanju ruku prilagodili se posljedicama globalnog zatopljavanja."

James Hansen se pridružio drugim klimatolozima i znanstvenicima na srodnim poljima upozoravajući na ekstremne oluje, na izumiranje biljnih i životinjskih vrsta, na topljenje ledenih ploča i povišenje razine mora ukoliko ljudski rod ne poduzme odgovarajuće korake.

"Već smo stigli do jedne kritične točke: izgubit ćemo čitav led Arktika za vrijeme ljeta. Znamo da gubimo taj led zato što naš planet više nije u energetskoj ravnoteži," kaže Hansen.

Hansen kaže da će se arktički led potpuno istopiti svakog ljeta za pet do deset godina. On, međutim, smatra da se taj trend može preokrenuti ukoliko čovječanstvo prestane izgarati fosilna goriva i postupno izbaci iz uporabe ugljen, glavni izvor stakleničkih plinova stvorenih ljudskim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG