Linkovi

McCain pod sve većim pritiskom zbog osobnih napada na senatora Obamu


Američka predsjednička kampanja poprimila je vrlo osoban i negativan ton posljednjih dana, nakon što su ankete javnog mnijenja pokazale da je demokratski kandidat Barack Obama u sve većem vodstvu nad republikancem Johnom McCainom.

Oba kandidata provode svoje kampanje u ključnim državama koje bi mogle odlučiti o konačnom ishodu izbora 4. studenog zbog velikog broja još neopredijeljenih glasača. Čini se da loše vijesti iz ekonomije štete republikancu Johnu McCainu, a većina anketa pokazuje dosljedno vodstvo Baracka Obame, manje od četiri tjedna prije samih izbora. Senator McCain sve više pokušava senatora Obamu prikazati glavnim problemom kampanje, kao na nedavnom izbornom skupu u Pennsylvaniji:

"Ukratko, tko je spreman voditi zemlju u vrijeme kada se ona nalazi okružena problemima i opasnošću? Tko će staviti našu zemlju na prvo mjesto? Kad je u pitanju životno iskustvo i iskustvo u vlasti, koji je kandidat pouzdaniji da vodi ovu zemlju?", upitao je senator McCain.

Kampanja Johna McCaina postavlja pitanja o iskustvu i kvalifikacijama Baracka Obame te o njegovoj povezanosti s određenim ljudima u američkoj javnosti. Najomiljenija meta je William Ayers, bivši pripadnik organizacije koja se protivila Vijetnamskom ratu - Weather Underground. Ayers živi blizu Obamine četvrti u Chicagu i bio je domaćin političkog prijema za Obamu prije 13 godina. Kampanja Baracka Obame tvrdi da on nije blizak s Ayersom. No, senator McCain rekao je televizijskoj mreži Fox News da bi glasači trebali znati više o njihovoj povezanosti, naglasivši da senator Obama mora biti iskren i otvoren prema američkom narodu, a ne da – kao dosada – samo odbacuje tvrdnje da je bio blizak s ovim radikalom. “Mi znamo da tu postoji nešto više od toga, i američki narod zaslužuje da o tome zna” kaže McCain.

Osim toga, McCain se nalazi pod sve većim pritiskom i zbog toga što napada karakter senatora Obame i podsjeća glasače na Obamine veze s bivšim kontroverznim svećenikom Jeremiah-om Wrightom. Demokrati nagovaraju Obamu da se bori protiv ovih napada, zabrinuti zbog negativnih poruka i reklama koje su, primjerice, potkopale ugled demokratskog predsjedničkog kandidata 2004. godine, senatora Johna Kerryja. Međutim, tijekom nedavnog skupa u saveznoj državi Ohio, Obama je govorio samo o ekonomiji:

"Ja mogu podnijeti još četiri tjedna napada Johna McCaina, ali Amerika ne može podnijeti još četiri godine politike Georgea Busha koju podržava John McCain. Ne možemo si priuštiti još četiri godine istih problema!"

No, Obama je ipak uzvratio s nekoliko negativnih ‘udaraca’ na račun McCaina. Svoje je pristaše u državi Ohio podsjetio na McCainovu nedavnu odluku da prekine svoju predsjedničku kampanju kako bi s Kongresom radio na donošenju paketa ekonomskih mjera netom prije prve predsjedničke debate. Obama je rekao svojim glasačima da im u ova nesigurna vremena ne treba takvo neodlučno i nesigurno vodstvo, već netko kome će moći vjerovati i na koga će se moći osloniti u vrijeme krize. Politički stručnjaci kažu da je ova promjena ka negativnom tonu predsjedničke kampanje predvidiva, no da ne mora nužno dovesti do željenih rezultata. Larry Sabato, koji vodi politički odjel sveučilišta Virdžinije, kaže:

"McCain pokušava promijeniti temu i koristi se svim materijalima koji mu dođu pod ruku. No, ne vjerujem da će u tom uspjeti."

Gospodin Sabato dodaje da provođenje negativne predsjedničke kampanje vjerojatno neće promijeniti ozračje u kojem su glasači najviše zabrinuti oko domaće ekonomske krize i žele da kandidati izlože svoje prijedloge za njeno rješavanje. Velika većina glasova neće se temeljiti na uzajamnim osobnim napadima kandidata, kaže Larry Sabato. Politički stručnjaci vjeruju da bi najveća McCainova šansa da promijeni fokus svoje kampanje mogla biti treća i posljednja predsjednička debata sljedeće srijede na sveučilištu Hofstra u New Yorku.
XS
SM
MD
LG