Linkovi

Nobelova nagrada za mir - Marttiju Ahtisaariju


Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade izabrao je bivšeg finskog predsjednika i borca za mir, Marttija Ahtisaarija za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade pohvalio je 71-godišnjeg Marttija Ahtisaarija za njegove napore na osiguravanju mira u nizu zemalja razorenih ratnim sukobima za vrijeme njegove dugogodišnje karijere diplomata Ujedinjenih naroda, finskog predsjednika i, kasnije, za njegove aktivnosti na promicanju mira putem organizacije Crisis Management Initiative, čiji je on osnivač.

Tijekom proteklih 20 godina, navodi se dalje u izjavi ovog odbora, Ahtisaari je odigrao prominentnu ulogu u rješavanju nekoliko ozbiljnih i dugotrajnih sukoba, medju ostalim u Namibiji, Indoneziji, Iraku, te na Kosovu.

U intervjuu za norvešku televiziju, Ahtisaari je izdvojio mirovne pregovore u jugozapadnoj afričkoj državi Namibiji 1989. i 1990. godine kao svoje najveće postignuće. Ti su razgovori otvorili put namibijskoj neovisnosti od Južne Afrike.

Ahtisaari je svoju karijeru počeo kao učitelj, nakon prije nego što se zaposlio u finskom ministarstvu vanjskih poslova. Obnašao je i dužnosti podtajnika Ujedinjenih naroda, te finskog ministra vanjskih poslova prije nego što je bio izabran za predsjednika Finske 1994. godine.

Ahtisaari je 2000. godine utemeljio Crisis Management Initiative, neprofitnu organizaciju sa sjedištem u Helsinkiju, koja se bavi pronalaženjem rješenja za konflikte diljem svijeta.

Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir bio je bivši dopredsjednik Sjedinjenih Država Al Gore, koji je ovu nagradu podjelio sa panelom Ujedinjenih naroda za klimatske promjene za njihov zajednički rad na podizanju svijesti o prijetnji koju predstavlja globalno zatopljavanje.

XS
SM
MD
LG