Linkovi

Karcinom gušterače - jedan od najzastrašujućijih oblika raka


Zbog visoke smrtnosti, karcinom gušterače je jedan od najzastrašujućih oblika raka. Svake godine diljem svijeta oko 200 tisuća ljudi biva dijagnosticirano ovom bolesti i najveći broj njih će umrijeti u roku od 12 mjeseci od dijagnoze. O novim saznanjima o etiologiji ove bolesti u prilogu Rose Hoban.

Naš današnji sugovornik je doktor James Abbruzzese sa M.D. Anderson centra za istraživanja raka smještenog u Hustonu u saveznoj državi Texas. On i njegove kolege su odlučili istražiti da li virusi hepatitisa, koji su jasno povezani sa nastankom raka jetre, imaju kakvu vezu sa nastankom karcinoma pankreasa. U istraživanju je sudjelovalo 1300 ispitanika.

"Oko trećine ovih ispitanika je došlo liječiti se od raka gušterače, a dvije trećine njih smo koristili kao kontrolne ispitanike. Razlika u broju ispitanika između ove dvije grupe je bila potrebna kako bismo mogli što bolje odrediti utjecaj virusa hepatitisa na neoplazmu gušterače," rekao je doktor Abbruzzese.

On nam objašnjava da su sve ispitanike testirali na infekciju virusom hepatitisa tipa B i virusom hepatitisa tipa C i ubrzo ustanovili da ne postoji veza između infekcije virusom hepatitisa tipa C i raka gušterače. Rezultati kod zaraženih virusom hepatitisa tipa B bili su drugačiji.

"Kod ispitanika zaraženih ovim tipom virusa hepatitisa, otkrili smo da je rizik kod tih bolesnika da razviju rak gušterače čak dva do tri puta veći," dodaje doktor Abruzzese.

Za kraj nas doktor Abbruzzese podsjeća da postoji cjepivo protiv ovog virusa, ali da ono još uvijek nije dostupno zemljama u razvoju gdje je infekcija virusom hepatitisa tipa B u porastu. Rad u cjelini možete pročitati u stručnom časopisu Journal of Clinical Oncology.

XS
SM
MD
LG