Linkovi

Šalica delikatesne kave Kopi Luwak, po cijeni od 30 dolara, zamjenjuje kavu iz Starbucksa?


Iako uslijed tekuće ekonomske krize američki lanac kafića Starbucks zatvara svoje lokale, neki se nezavisni poduzetnici nadaju da bi rijetke i skupe vrste kave mogle biti ključ poslovnog uspjeha u ovoj industriji. Steve Mort izvješćuje o kafiću na Floridi, čiji je vlasnik odabrao Kopi Luwak, zrno čiji osebujan okus proizlazi iz probavnog sustava malog sisavca sličnog mački.

Jedna velika šalica kave koja se ovdje služi doći će vas gotovo 30 dolara. Adam Dudley vlasnik je kafića Sol River u Orlandu na Floridi. On se nada da će Kopi Luwak, vrsta delikatesne kave koja se nalazi na njegovoj karti toplih pića, privući poznavatelje kave u potrazi za rijetkom aromom: "Oni će pomisliti ‘ sjajno, ovdje poslužuju najskuplju kavu na svijetu, i jednu od najrijeđih. To je mjesto gdje mogu popiti najkvalitetniju kavu u regiji'."

Kopi Luwak indonežanski je naziv za cibet kavu. Evo kako ona nastaje: zrna kave jede životinja iz porodice sisavaca, nalik mačkama, znana kao azijska cibetka palmašica. Zrna prolaze kroz probavni trakt ove mačke, a nakon što ih ona izbaci, slijedi ‘ubiranje’ zrna. Jedna kanadska studija pokazuje da upravo taj neobičan proces ovim zrncima kave daje osebujan okus.

"U želucu ove male životinje dolazi do fermentacije, uslijed koje se luče enzimi koji pridonose ‘oštrijoj’ aromi zrna kave" - objašnjava Adam Dudley.

Ako je sudeći po američkom poslovnom časopisu Forbes, kava Kopi Luwak najskuplja je na svijetu. Na Internetu se može naći po cijeni od 100 dolara naviše za nešto manje od pola kile, točnije 450 grama, pržene kave ove vrste. Adam Dudley priznaje da je prodaja ove gurmanske kave smion poslovni potez.

Američki lanac kafića Starbucks nedavno je najavio zatvaranje 600 svojih lokacija diljem Sjedinjenih Država. Oko 60 njih je u Floridi, gdje posluje Adam Dudley. Prihodi Starbucksa u drugom kvartalu ove godine pali su za 28 posto u usporedbi s proteklom godinom. Adam Dudley je uvjeren da će se njegova strategija prodaje skupe gurmanske kave isplatiti. No, njegovi klijenti podijeljenih su mišljenja. Jedna od njegovih gošća kaže: "Volim probati nove stvari i drago mi je da jesam, jer se isplatilo – ova kava je stvarno dobra"

No, drugi se žale da je trideset dolara za šalicu kave, ma kakva ona bila, ipak previše. Industrija gurmanske kave, prema tvrdnjama američke trgovinske udruge, iznosi više od 11 milijardi dolara godišnje. Prema američkoj Nacionalnoj udruzi za promidžbu kave, 17 posto odraslih Amerikanaca konzumira neku vrst gurmanske kave svakog dana. Adam Dudley se nada da su te brojke stvarne. On vjeruje da, usprkos ekonomskoj krizi, ima dovoljno ljubitelja ove delicije koji će biti voljni platiti 30 dolara za šalicu vrhunske Kopi Luwak kave.

XS
SM
MD
LG