Linkovi

Mirisima do 'slatkih' snova


Dr Boris Stuck, sa Sveučilišta Heidelberg, u Njemačkoj, ima dva znanstvena interesa – jedan su snovi, a drugi osjet njuha. Ne čudi stoga da se nakon velikog broja godina provedenih u paralelnim istraživanjima odlučio udružiti ova dva interesa. Naime, u stručnoj literaturi postoje dokumentirana opažanja kako stimuliranje osjeta sluha ima utjecaja na vrstu i kvalitetu snova. Dr Stuck odlučio je ispitati vrijedi li isto i za osjet njuha. Dobrovoljne ispitanike je, dok su spavali, izložio ugodnim ili neugodnim mirisima.

"Očekivali smo da bi ovi ispitanici mogli njušne podražaje pretvoriti u vizije u svojim snovima. Kao ugodan podražaj koristili smo miris ruža. Kao neugodan podražaja koristili smo smrad starih jaja. Na žalost – ova je pretpostavka bila kriva. Bez obzira na to kakvom smo ih mirisu izložili, ispitanici nisu sanjali ni o ružama ni o jajima," kaže Stuck.

No vrsta mirisa imala je ogroman utjecaj na emocionalni naboj događaja u snovima. "Od ispitanika izloženih ugodnom mirisu doznali smo da su im snovi bili ugodni. Kod onih izloženih neugodnom mirisu, snovi su se pretvorili u moru," kaže Stuck.

Znanstvenici sada nastoje razviti tretman koji bi pomogao ljudima koji su bili izloženi nekakvoj emocionalnoj traumi i ne mogu dobro spavati da im se opet vrate slatki snovi.

XS
SM
MD
LG