Linkovi

Hope Meadows: međugeneracijska zajednica koja se skrbi o svojim 'stanarima'


Brenda Eheart stvorila je zajednicu zasnovanu na ideji da je za podizanje djeteta potrebno cijelo selo. Nakon četrnaest godina selo koje je ona osnovala, pod imenom Hope Meadows (u prijevodu Livade Nade), i dalje raste i služi kao model drugim zajednicama.

S vijugavim ulicama, kućama s njegovanim travnjacima Hope Meadows izgleda poput mnogih predgrađa u Sjedinjenim Državama. No to je mjesto ipak jedinstveno jer ima posebnu zadaću - pomoć obiteljima koje su usvojile djecu.

"Djeca koja su u srodstvu, starija djeca, djeca s emocionalnim problemima, ta bi djeca vjerojatno bi vjerojatno inače zapela negdje u sustavu socijalne skrbi, da nema programa poput ovog," kaže Brenda Eheart.

Brenda Krause Eheart osmislila je Hope Medows na osnovu istraživanja koje je ukazalo na to da su usvajanja zapostavljane ili zlostavljane djece često neuspješna. Djeca u Hope Meadowsu promijenila su barem četiri doma, a neka su bila kod sedam do 12 obitelji. Eheart vjeruje da će obitelji koje usvoje takvu djecu i žive u zajednici u kojoj im se na raspolaganju nalaze posebno obučeni savjetnici, imati bolje izglede za svladavanje izazova. 1994-te Eheart je na terenu bivše vojne baze, 200 kilometara južno od Chicaga u državi Illinois, osnovala takvu zajednicu. No dobila je na raspolaganje više kuća nego što ih je mogla popuniti. Tada je odlučila pozvati i umirovljenike:

"Ideja je bila da dovedemo starije, ponudimo im stanovanje po sniženoj cijeni. Za uzvrat od njih tražimo da pomažu zajednici. Mislim da su oni bili presudni za uspjeh, bez njih vjerojatno bi morali zatvoriti vrata u roku od tri godine."

Umjesto toga, danas nakon četrnaest godina u Hope Meadowsu stanuje 12 obitelji. Postoje planovi da se, uz pomoć Kellogg zadužbine ovakve zajednice uspostave i drugdje. Eheart vjeruje da će tijekom sljedeće dvije godine druge međugeneracijske zajednice izniknuti svugdje po Sjedinjenim Državama, od kojih će neke imati drugačije socijalne zadaće:

"U drugim saveznim državama počeli smo raditi s mladim majkama koje izlaze iz programa odvikavanja od droga. Ako im se pruži zajednica u kojoj mogu jeftino stanovati, gdje postoje djedovi i bake, gdje mogu dobiti podršku dok uče za posao, one mogu od toga imati puno koristi, kao i njihova djeca. To isto radimo i u dvije savezne države s onima koji izlaze iz zatvora za maloljetnike."

Pedesetak djece koja žive u Hope Meadowsu, usvojena i biološka, ne samo da imaju roditelje koji brinu o njima, već uživaju podršku cijele zajednice, uključujući oko 60 umirovljenika. Bez obzira koliko smo stari – želimo biti potrebni, kaže Brenda Eheart, kao što je to slučaju u Hope Meadowsu. Brenda Eheart za svoj je rad nedavno dobila nagradu od 250 tisuća dolara od privatne zadužbine obitelji Heinz.

XS
SM
MD
LG