Linkovi

Uoči večerašnje debate predsjedničkih kandidata, 'swiftboaterski' napadi na Obamu


Nekoliko tjedana pred izbore, a uoči večerašnje druge debate predsjedničkih kandidata, republikanci pokušavaju promijeniti središnju temu američke predsjedničke utrke između njihovog kandidata senatora Johna McCaina i demokratskog kandidata senatora Baracka Obame. Novi val napada republikanaca za cilj ima ličnost i karakter Obame, stavljajući u prvi plan njegovu pogodnost da bude predsjednik.

Dopredsjednička kandidatkinja senatora McCaina, guvernerka Aljaske Sarah Palin pojačala je napade tijekom jučerašnjih predizbornih nastupa. Ona je opetovano isticala prošle veze senatora Obame s bivšim radikalom iz šezdesetih Billom Ayersom, članom svojedobne organizacije Weather Underground koja je podmetala bombe u vladine zgrade u znak prosvjeda protiv rata u Vijetnamu.

"Njegov najbliži savjetnik rekao je da su bili – citiram – 'sigurno u prijateljskim odnosima'. Ustvari, Obama je održao jedan od prvih političkih skupova u svojoj karijeri upravo u dnevnoj sobi Billa Ayersa. Bojim se da to nije čovjek koji Ameriku doživljava na isti način kao vi i ja, kao najveći izvor dobra u svijetu," izjavila je Palin.

Ayers je sada sveučilišni profesor koji živi blizu Obamine četvrti u Chicagu. Zajedno s Obamom, Ayers je bio član odbora dviju dobrotvornih organizacija. A jednom je – 1995. – održao i primanje u čast tada budućeg senatora u državi Illinois.

Sa svoje strane, Barack Obama je već ranije izrazio svoje negativno mišljenje o Ayersovoj radikalnoj prošlosti, a iz njegove je kampanje ponavljano da njih dvojica nisu bliski.

Tijekom jučerašnjeg predizbornog skupa u Sjevernoj Carolini, senator Obama je optužio kampanju Johna McCaina da novom taktikom osobnih napada pokušavaju izbjeći razgovore o oslabljeloj američkoj ekonomiji, što je – kako ukazuju ispitivanja javnog mnijenja – ove godine za birače najvažnije pitanje.

"Njegova je kampanja najavila da planira – citiram – skrenuti raspravu s ekonomije i posljednje tjedne prije izbora posvetiti napadima na mene osobno u stilu 'swiftboatera'," kazao je Obama.

No, kampanja senatora Obame uzvraća udarcima na McCaina. U netom pokrenutom video-spotu na Internetu birače se podsjeća da je Senatski odbor za etičnost ukorio Johna McCaina zbog 'lošeg rasuđivanja' oko njegove povezanosti s bivšim bankarom Charlesom Keatingom, osuđenim kriminalcem koji je bio u središtu velikog skandala sa zajmovima i sigurnosnim papirima, kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prva prilika za promjenu žarišta rasprave senatoru McCainu se pruža večeras, kada se on i senator Obama sastaju na drugoj predsjedničkoj debati u Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee. Format ove rasprave – u kojemu pripadnici publike kandidatima postavljaju pitanja – upravo je onaj koji senator iz Arizone preferira u svojim javnim istupima.

XS
SM
MD
LG