Linkovi

Gospodarstvo Washingtona donekle izolirano od krize


Dok su se u glavnoj zgradi američkog Kongresa kongresnici dogovarali oko paketa mjera za sanaciju financijskog tržišta u drugom dijelu grada, u gradskom Konvencijskom centru, građevinski poduzetnici kažu da se njihov posao odvija kao i obično. Christian Amolsch iz arhitektonske tvrtke Studios Architecture trenutno zapošljava ljude za rad na velikom projektu gradnje za američke vladine agencije, vrijednom milijune dolara.

"Iz naše perspektive, grad Washington i neposredna okolica prilično su izolirani od ostatka regije u poslovnom smislu pretežito zbog vladinih poslova."

Graditeljski poduzetnik Gary McManus kaže da je uspio dobiti kredit na 250 milijuna dolara za izgradnju uredskog kompleksa zato što će dobar dio prostora koristiti lokalna vlada.

"Prve dvije zgrade, površine 46 tisuća kvadaratnih metara, u potpunosti smo iznajmili lokalnoj vladi Washingtona. To pokazuje da ima zajmova te da se dobri projekti kreću naprijed."

Područje oko glavne sportske dvorane u središtu Washingtona, poznate kao Centar Verizon, revitalizirao je područje gradske Kineske četvrti i ojačao lokalno tržište nekretnina. Poduzetnici kažu da je Washington dobra investicija zbog velikog broja uposlenika u saveznoj vladi i potrošnji savezne vlade.

Washington je drugi u svijetu po privlačenju stranih ulagača i ima nisku stopu neiskorištenih uredskih prostora – svega sedam posto. Agent za iznajmljivanje poslovnih prostora John Germano kaže da se aktualna ekonomske kriza ne odražava drastično na lokalnoj razini.

"Naša stopa neiskorištenog poslovnog prostora u najgorem slučaju može otići do 14 posto. U zemlji postoje broja tržišta koja bi bila presretna kad bi imala samo 14 posto praznog poslovnog prostora."

Dok neki poslovni čelnici privatno izražavaju bojazan za dugoročne ekonomske trendove većina ih vjeruje da savezna vlada izolira glavni grad od financijskih problema u ostatku zemlje.

XS
SM
MD
LG