Linkovi

Nobelovu nagradu za medicinu dijele dvoje francuskih i jedan njemački znanstvenik


Troje europskih znanstvenika koji su otkrili viruse uzročnike AIDS-a i raka grlića maternice ove godine dijele Nobelovu nagradu za medicinu.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su dvoje francuskih znanstvenika – Francoise Barre-Sinoussi i Luc Montaignier – koji su otkrili virus HIV, uzročnika bolesti od koje je umrlo najmanje 25 milijuna ljudi diljem svijeta, a još 33 milijuna ih je zaraženo tim smrtonosnim virusom. Njemački liječnik i znanstvenik Harald zur Hausen nagrađen je za svoj rad na raku grlića maternice, jednom od najtežih zloćudnih tumora žena.

Nobelova nagrada, koja ove godine iznosi milijun i 400 tisuća dolara, dijeli se na dva dijela: polovica dr. Hausenu, a druga polovica francuskim znanstvenicima. Govoreći za radio France-Info iz Kambodže, Francoise Barre-Sinoussi je izrazila ushićenje viješću o priznanju."

Nobelova nagrada ogromno je iznenađenje, kaže ova znanstvenica. Alice Dautry, ravnateljica Instituta Pasteur, u Parizu, gdje Barre-Sinoussi radi, izjavila je da je dirnuta i presretna zbog nagrade jer je nagrađene znanstvenike godinama gledala kako su predano radili na istraživanju tog virusa. Nagrada za medicinu prva je od šest koliko će ih biti objavljeno tijekom ovog tjedna

.

XS
SM
MD
LG