Linkovi

Film tjedna: 'Appaloosa'


Novi holivudski hit u američkim kinima donosi čizme i sedla, deset-galonske šešire, te klasičnu borbu dobrih momaka protiv zlih u autentičnoj i napetoj western drami "". Redatelj, koscenarist i interpretator glavne uloge je Ed Harris. Prilog Alana Silvermana.

Virgil Cole i Everett Hitch su muškarci od malo riječi, koji nikad ne uzmiču pred borbom. Veterani američkog građanskog rata, oni putuju Divljim Zapadom, par desetljeća kasnije, kao borci za zakon na najam. To ih dovodi u prašnjavi gradić Appaloosu.

U Appaloosi, arogantni rančer imenom Bragg i njegova razuzdana banda divljaju mjestom kako im se svidi. Mještani, međutim, odluče povratiti mir u svoje mjesto i za to unajme kao lokalnog maršala Colea, a kao njegovog zamjenika Hitcha. Ovi se odmah bacaju na posao.

Ne treba posebno naglašavati da se borci za zakon sukobljavaju s onima koji ga krše u skladu s odabranim žanrom. A, tu je i ženski lik koji komplicira međusobne odnose glavnih likova. Film "Appaloosa", napravljen kao adaptacija romana Roberta B. Parkera, obiluje trenucima poznatim svim ljubiteljima westerna. No, redatelj, koscenarist i glumačka zvijezda svog vlastitog filma, Ed Harris, kaže da je to isto tako realistički portret života na Divljem Zapadu.

"Jedna od nakana kao redatelja bila mi je ne samo da budem autentičan prema povijesnom periodu o kojemu govorim, nego isto tako da budem autentičan prema žanru u njegovom najklasičnijem obliku," kaže Harris.

Ovaj oskarom nagrađeni glumac kaže da je njegov lik - maršal Virgil Cole - arhetip ukorijenjen u stvarnosti koju se i dan danas može vidjeti.

"Mislim da Cole stvarno doživljava samog sebe kao čovjeka od zakona, kao nekoga tko se bori za zakonitost. Jest da neke od tih zakona on sam stvara na licu mjesta, ali, vodi ga moralni zakon prema kojemu i sam pokušava živjeti. Mislim da je to ono što mu daje smisao životu," kaže Harris.

Viggo Mortensen - koji se našao licem u lice protiv Harrisa u hvaljenoj drami iz 2005, "Povijest nasilja" - glumi Coleovog odanog zamjenika Hitcha.

"Oni su bili prijatelji tako dugo i prošli zajedno kroz toliko stvari da između njih vlada ogromno povjerenje. No, uz to, njihova je suradnja iznimno uspješna, a prijateljstvo čvrsto zahvaljujući činjenici da se jedan drugome ne upliću u ono što mu se čini da ga se ne tiče," kaže Mortensen.

To se prijateljstvo, međutim, nađe na kušnji kada u gradić stiže mlada udovica Allison French, koju glumi oskarovka Renee Zellwegger. Ona i maršal Cole postaju ljubavnici, ali je jasno da postoji i privlačnost između nje i Hitcha.

Glumačka postava uključuje još jednog dobitnika oskara - Jeremyja Ironsa, u ulozi beskrupuloznog rančera Bragga. Glazbu za film, snimljen na lokacijama američkog jugozapada, uglavnom New Mexica, skladao je Jeff Beal.

XS
SM
MD
LG