Linkovi

Zastupnički dom usvojio paket mjera za stabilizaciju američkog financijskog sustava


U Zastupničkom domu američkog Kongresa usvojen zakonski prijedlog za stabilizaciju američkih financijskih tržišta sa 263 glasa ZA i 171 PROTIV. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da predsjednik "želi potpisati zakonski prijedlog što prije", možda već danas poslijepodne, i time ga pretvoriti u zakon. Osoblje zastupničkog doma je priopćilo da će usvojeni zakonski prijedlog poslati u Bijelu kuću odmah.

Prije današnjeg glasovanja vođa demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer zatražio je od svojih kolega da usvoje pakt za financijsku stabilizaciju. Rekao je da problema Wall Streeta nanose štetu radnim mjestima, penzijskim fondovima i domovima milijuna Amerikanaca. Njegov republikanski kolega John Boehner također je podržao ovu mjeru, rekavši svojim stranačkim kolegama da bi njeno neusvajanje moglo dovesti do ekonomske krize većih razmjera, krizu koju su – kako je rekao – "vidjeli vrlo rijetko od nas".

Senat je već usvojio modificiranu verziju ovog zakonskog prijedloga s dodacima koji bi, kako vjeruju predlagatelji, trebali dovesti do promjene raspoloženja među nekim zakonodavcima i usvajanja zakona. Predsjedateljica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, izjavila je da poreske olakšice i drugi dodaci ne mijenjaju glavni cilj zakona.

Zakonski prijedlog predviđa izdvajanje oko 700 dolara kojima bi vlada kupila od banaka kreditne obveze koje one ne mogu naplatiti. Inače američke burze u iščekivanju ovog glasovanja su zabilježile značajniji rast vrijednosti. Na europskim je tržištima također danas rasla vrijednost dionica, međutim, u Aziji svi burzovni pokazatelji zabilježili su pad.

XS
SM
MD
LG