Linkovi

Stajališta američkih predsjedničkih kandidata o znanosti i tehnologiji


Alexandra Witze je direktorica dopisništva časopisa Nature u Washingtonu. Upitali smo je koje teme s područja znanosti i tehnologije imaju izrazitu važnost u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji.

"To su pitanja poput buduće energetske politike. Koja je alternativa najbolja za zemlju? Kojim smjerom krenuti u biomedicinskim istraživanjima, a da se razviju tretmani za bolesti koje najviše pogađaju Amerikance? Koliko investirati u znanost i tehnologiju, i kako je to povezano s rastom ekonomije? To su teme koje ne zanimaju jedino znanstvenike, već su od nacionalnog značaja."

Savezna vlada igra značajnu ulogu na ovom području. U suočavanju s klimatskim promjenama, i John McCain i Barack Obama zalažu se za uvođenje kvota za najveće zagađivače. Republikanac McCain je ovo predložio u Kongresu prije pet godina, no njegov prijedlog tada nije dobio veliku podršku. 'Tko god bio pobjednik na predsjedničkim izborima, politika na području borbe protiv klimatskih promjena će sljedeće godine biti drugačija' – kaže Alexandra Witze. I demokrat Obama i republikanac McCain predlažu ulaganja u tehnologiju iskorištavanja energetskih resursa, no tu sličnosti prestaju – kaže Alexandra Witze.

"Obama najavljuje investiranje 150 milijardi dolara u razne tehnologije na području energetike. McCain ima čak poseban projekt zvan 'Projekt Lexington' – po mjestu gdje je počela Američka revolucija. Time naglašava da je danas zemlji potrebna energetska revolucija. McCain predlaže ulaganja u čitav spektar obnovljivih resursa – primjerice dvije milijarde dolara za ekološki prihvatljivo iskorištavanje velikih rezervi ugljena. Također, on se zalaže za gradnju nuklearnih centrala."

I to do 2030. godine - njih 45. Međutim, republikanski predsjednički kandidat ne kaže gdje će se odlagati nuklearni otpad iz tih centrala. Demokrat Barack Obama je oprezniji kada je u pitanju gradnja nuklearnih elektrana i kaže da se prije gradnje trebaju razmotriti sigurnosna pitanja, poput odlaganja otpada. Jedno od najkontroverznijih znanstveno-tehnoloških pitanja američke izborne kampanje je istraživanje na matičnim stanicama, u cilju razvoja novih lijekova.

Niz vjerskih zajednica protivi se toj vrsti znanstvenog rada jer se matične stanice uzimaju iz tkiva fetusa. Vlada Sjedinjenih Država je zbog toga posljednjih osam godina ograničila državno financiranje ovakvih istraživanja. Barack Obama bi ukinuo ova ograničenja, ako postane predsjednik. McCainovo je stajalište kompleksnije, kaže Alexandra Witze. McCain se zalagao za ukidanje ograničenja na državno financiranje ovakvih istraživanja, ali podržava i alternative istraživanju na matičnim stanicama.

"McCain ovdje pokušava zadovoljiti svoju bazu, koja se protivi ovakvim istraživanjima."

Alexandra Witze iz britanskog časopisa NATURE kaže da se o stajalištima dvojice političara može nešto saznati ako se pogleda tko su im glavni savjetnici za znanost i tehnologiju. U slučaju Baracka Obame, to je bivši direktor Nacionalnog instituta za zdravlje te nekoliko dobitnika Nobelove nagrade. John McCain savjete dobiva najviše od stručnjaka iz velikih korporacija ili, pak, od dugogodišnjih suradnika koji su za njega radili u Senatu. Znanstveno-tehnološka problematika ne dominira američkim izborima za predsjednika države, no o nekim pitanjima iz ove sfere, glasači imaju snažne i duboko emotivne stavove.

XS
SM
MD
LG