Linkovi

General McKiernan: U Afganistanu potrebne dodatne vojne snage i ekonomska pomoć


Glavni američki vojni zapovjednik u Afganistanu kaže da su mu u borbi protiv pobunjenika koji postaju sve agresivniji potrebne dodatne snage i dodatna ekonomska pomoć.

General David McKiernan, zapovjednik ISAF-a, Međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu, rekao je novinarima u Pentagonu da se sigurnosna situacija na jugu i istoku zemlje i dalje pogoršava. General McKiernan kaže da se NATO snage nalaze u vrlo teškoj borbi protiv pobunjenika koja bi mogla postati još žešća prije nego što se stabilizira:

"Vidimo sve više stranih boraca i povećanu razinu nasilja. Općenito, ljudi se ne osjećaju sigurnima, nemaju slobodu kretanja. Zbog toga bi dodatne vojne snage koje smo zatražili trebale stići što je prije moguće."

Do sada je u 2008.-oj godini ubijeno više od 220 vojnika koalicijskih snaga, što je za njih najsmrtonosnija godina u Afganistanu od invazije predvođene Sjedinjenim Državama 2001. godine s ciljem zbacivanja talibana s vlasti. General McKiernan je rekao da je sadašnjim snagama potrebno najmanje 10 tisuća dodatnih vojnika, uz još jednu borbenu brigadu američke vojske koja treba stići u siječnju. General je dodao da je povećana podrška potrebna i u drugim segmentima misije.

"Ne radi se samo o potrebi za dodatnim vojnicima. Potrebno je i više ovlasti vladinoj upravi, više ekonomske pomoći, te političke pomoći afganistanskoj vladi, kao i vojnim kapacitetima."

Američki dužnosnici kažu da al-Qaidini i talibanski borci koriste plemensko područje Pakistana za izvođenje napada unutar Afganistana. General McKiernan je dodao da je ohrabren nedavnom operacijom pakistanske vojske za koju Islamabad tvrdi da je usmrtila najmanje tisuću militanata u plemenskoj regiji Bajaur duž afganistanske granice:

"Vojna operacija koju je izvela pakistanska vojska i pogranične snage, poput one u Bajauru, ulijevaju optimizam. Mi vrlo pomno pratimo razvoj tih borbi kako bi vidjeli da li postoji uzročno-posljedična veza s moći pobunjenika na afganistanskoj strani granice. Mislimo da je pakistanska akcija u takvim uporištima militanata pozitivan korak."

Afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Wardak predložio je da se formiraju združene vojne i policijske snage Afganistana, pakistanske vojske i pograničnih snaga s međunarodnim snagama NATO-a za borbu protiv militanata na obje strane granice s Pakistanom. General McKiernan kaže da podržava ovaj prijedlog. On dodaje da se nada da će među dodatnim snagama koje je zatražio biti i jedinice koje će se biti sposobne boriti protiv tamošnjih pobunjenika i obučavati afganistansku vojsku i policiju.

XS
SM
MD
LG