Linkovi

Nova Strategija partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom


Strategija partnerstva ključni je dokument koji postavlja okvir suradnje između grupe Svjetske banke i Vlade Republike Hrvatske te opisuje planirane aktivnosti Banke u Hrvatskoj – zajmove, analitički rad i tehničku pomoć. Nova Strategija partnerstva s Hrvatskom obuhvaća razdoblje od 2009.- 2012. godine te predviđa ukupno financiranje od strane Svjetske banke u iznosu do 1,8 milijardi američkih dolara tijekom četverogodišnjeg razdoblja, priopćeno je iz Svjetske banke. Cilj Strategije jest poduprijeti Hrvatsku u procesu pristupanja EU na način koji je fiskalno, socijalno i ekološki održiv te poboljšanje kvalitete života građana Republike Hrvatske.


“Hrvatska je postigla golem politički i gospodarski napredak tijekom posljednjih 15 godina,“ kaže Orsalia Kalantzopoulos, Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku. “Dohodak se udvostručio, gospodarske i socijalne prilike dramatično su se poboljšale, a članstvo u EU Hrvatskoj je na dohvat ruke. Ukoliko se potrebne reforme provedu, Hrvatska ima priliku brzo smanjiti razliku u dohotku u odnosu na zemlje članice EU. Nova Strategija partnerstva grupe Svjetske banke ima za cilj poduprijeti Hrvatsku u ostvarenju te prilike“,“Banka će pružiti najbolju moguću tehničku stručnost, međunarodno iskustvo i konkurentno financiranje kako bi pomogla Hrvatskoj u postizanju ciljeva uravnoteženog gospodarskog razvoja i pristupanja EU.”, izjavila je Orsalia Kalantzopoulos.

Dodajmo ovome da je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj zajam od 18 milijuna eura za osiguravanje brže i kvalitetnije hitne medicinske pomoći. Otkako je Hrvatska postala članicom Svjetske banke, 1993. godine, banka je za Hrvatsku osigurala potporu za 38 aktivnosti ukupne vrijednosti 2,3 milijarde dolara te 51 darovnicu ukupne vrijednosti 61 milijun dolara.

XS
SM
MD
LG